Şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost ACHITAT DEFINITIV în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu

0
345

marian oprisan - Şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost ACHITAT DEFINITIV  în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciuZi excelentă pentru președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Vineri, social democratul din Vrancea a fost achitat  de Curtea de Apel Cluj, care a respins apelul procurorilor DNA, în dosarul în care acesta a fost acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals, sentinţa fiind definitivă.

“Achitarea lui Marian Oprişan este definitivă. Decizia dată de Curtea de Apel Cluj este una corectă, într-un dosar care dura de prea mult timp. Curtea de Apel a respins ca nefondate toate apelurile declarate de DNA, de Ministerul de Finanţe, de Ministerul Dezvoltării Regionale, astfel că a rămas soluţia primei instanţe de la Judecătoria Cluj-Napoca de achitare a lui Marian Oprişan”, a declarat Mihai Suian, unul dintre avocații președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au fost inculpaţi vicepreşedintele CJ Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii susţineau că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la “Căprioara” şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila “Rucăr” şi “Hanul dintre Vii”, situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia. Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

În februarie 2015, Marian Oprişan a fost achitat de către magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa a fost atacată de DNA, astfel că în luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie, întrucât unul dintre inculpaţii din dosar a solicitat un alt termen, până la care să îşi angajeze un apărător.

În 23 iunie, procesul a fost amânat din nou la Curtea de Apel Cluj, pentru 8 septembrie, când era programată reaudierea a 12 martori, ulterior mai având loc două amânări.

La termenul din 28 octombrie, unsprezece martori – funcţionari publici şi angajaţi ai unor firme de construcţii – au fost audiaţi la Curtea de Apel Cluj.

Ultimul termen în proces a avut loc în 25 noiembrie, atunci Oprişan declarând că nu a comis niciodată vreo infracţiune şi că nu este hoţ.

Oprişan spunea că la începutul lunii octombrie s-au împlinit zece ani de când s-a început urmărirea penală împotriva sa, “o perioadă marcată de furie şi umilinţe”.

“Nu am intenţionat niciodată să comit vreo infracţiune, nici nu am comis, nu sunt hoţ. S-au împlinit 10 ani de când s-a început urmărirea penală împotriva mea, a fost o perioadă marcată de furie şi umilinţe. Nimeni nu a trăit ca mine teama unei erori judiciare. Consider că apelul făcut de DNA la decizia de achitare a Judecătoriei Cluj-Napoca este plin de falsuri şi minciuni şi vă cer să respingeţi apelul”, spunea Oprişan.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.