Seismologii spun că România nu este afectată de cutremurele din Nepal. Activitatea seismică în Vrancea, normală

0
246
cladire bulina
Foto: economica.net

Nenorocirile care nu mai contenesc să se abată asupra Nepalului, unde în mai puțin de 2 săptămâni s-au înregistrat două seisme de peste 7 grade  în urma cărora au murit mii de oameni, ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva o mișcare telurică de mare intensitate nu se va înregistra și în zona noastră.

Din fericire însă, seismologii spun că nu e cazul să ne îngrijorăm și să ne gândim la lucruri rele.  România nu este afectată de cutremurele din Nepal iar activitatea seismică din zona Vrancea este normală, dă asigurări  directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian.

„Pe noi nu ne afectează foarte mult ce se întâmplă în zona respectivă, chiar dacă tot ceea ce se întâmplă pe glob prin aceste plăci tectonice sunt legate între. A apărut în zonă un al doilea șoc, cu o magnitudine de 7,4 grade, deoarece nu poate fi considerat o replică, pentru că replicile sunt mai mici. Acest lucru înseamnă că după primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, zona s-a descărcat în oarecare măsură, dar a rămas suficient încât să apară cel de de-al doilea șoc. Este vorba de o descărcare mai complexă. Nu toate se manifestă în același fel. Era normal ca după un cutremur de peste 7 grade să ai o serie de replici de magnitudini mai mici și puțin probabil să apară un al doilea soc de magnitudine atât de mare, însă nu este un caz izolat”, a explicat Mircea Radulian.

Specialistul a explicat, în același context, că un cutremur produs la o adâncime foarte mică produce efecte foarte mari la suprafață.

 „Din păcate, din cauză că a avut loc la o adâncime de numai 19 kilometri, se vor produce efecte foarte mari la suprafață. Cu cât adâncimea este mai mică cu atât efectele sunt amplificate în zona care se produce cutremurul. Cred că în apropierea epicentrului efectele vor fi foarte mari, poate nu ca și cele din 25 aprilie, dar va produce multe pagube”, a mai spus Mircea Radulian care a mai precizat că se așteaptă ca seismele de mare intensitate din Nepal să se oprească de acum.

În ceea ce privește zona seismică Vrancea, Radulian a declarat că în această lună activitatea a fost aproape de normal, chiar mai mică în aceste două săptămâni din luna mai, singurele cutremure prognozate pentru perioada următoare fiind de intensitate mică.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.