Îndrăznește să fii informat!

vineri, 1 decembrie 2023

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  AcasăActualitateSeismologii spun că România nu este afectată de cutremurele din Nepal. Activitatea...

  Seismologii spun că România nu este afectată de cutremurele din Nepal. Activitatea seismică în Vrancea, normală

  cladire bulina
  Foto: economica.net

  Nenorocirile care nu mai contenesc să se abată asupra Nepalului, unde în mai puțin de 2 săptămâni s-au înregistrat două seisme de peste 7 grade  în urma cărora au murit mii de oameni, ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva o mișcare telurică de mare intensitate nu se va înregistra și în zona noastră.

  Din fericire însă, seismologii spun că nu e cazul să ne îngrijorăm și să ne gândim la lucruri rele.  România nu este afectată de cutremurele din Nepal iar activitatea seismică din zona Vrancea este normală, dă asigurări  directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian.

  „Pe noi nu ne afectează foarte mult ce se întâmplă în zona respectivă, chiar dacă tot ceea ce se întâmplă pe glob prin aceste plăci tectonice sunt legate între. A apărut în zonă un al doilea șoc, cu o magnitudine de 7,4 grade, deoarece nu poate fi considerat o replică, pentru că replicile sunt mai mici. Acest lucru înseamnă că după primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, zona s-a descărcat în oarecare măsură, dar a rămas suficient încât să apară cel de de-al doilea șoc. Este vorba de o descărcare mai complexă. Nu toate se manifestă în același fel. Era normal ca după un cutremur de peste 7 grade să ai o serie de replici de magnitudini mai mici și puțin probabil să apară un al doilea soc de magnitudine atât de mare, însă nu este un caz izolat”, a explicat Mircea Radulian.

  Specialistul a explicat, în același context, că un cutremur produs la o adâncime foarte mică produce efecte foarte mari la suprafață.

   „Din păcate, din cauză că a avut loc la o adâncime de numai 19 kilometri, se vor produce efecte foarte mari la suprafață. Cu cât adâncimea este mai mică cu atât efectele sunt amplificate în zona care se produce cutremurul. Cred că în apropierea epicentrului efectele vor fi foarte mari, poate nu ca și cele din 25 aprilie, dar va produce multe pagube”, a mai spus Mircea Radulian care a mai precizat că se așteaptă ca seismele de mare intensitate din Nepal să se oprească de acum.

  În ceea ce privește zona seismică Vrancea, Radulian a declarat că în această lună activitatea a fost aproape de normal, chiar mai mică în aceste două săptămâni din luna mai, singurele cutremure prognozate pentru perioada următoare fiind de intensitate mică.

  spot_img
  spot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  ACUM Incendiu la o locuință din Ruginești! Mai multe echipaje de pompieri mobilizate în zonă

  Două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Adjud intervin, în cooperare cu SVSU Ruginești,...

  Muzeul Vrancei deschide ușile pentru public în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie

  Într-un gest de generozitate cu ocazia Zilei Naționale a României, Muzeul Vrancei anunță că...

  Vrei să muncești în Spaţiul Economic European? Consultă oferta din 8 țări AICI

  Pentru această săptămână, rețeaua EURES (rețea europeană de cooperare a serviciilor de ocupare a...

  Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a devenit funcțional de astăzi

  Astăzi, 30 noiembrie 2023, românii au primit o veste bună în ceea ce privește...

  ARTICOLE POPULARE

  VIDEO A zburat cu jeepul prin PECO și s-a oprit într-o casă!

  Duminică, 26 noiembrie, în jurul orei 14.10, poliția a fost alertată prin apel la...

  ULTIMA ORĂ Accident la Dumbrăveni! O persoană a decedat!

  În urmă cu puțin timp, pe DN2 E85 (comuna Dumbrăveni) s-a produs un accident...