ULTIMĂ ORĂ: Sentință AMÂNATĂ în cazul Trășculescu. Pe 4 martie, fostul deputat află dacă merge la închisoare

0
866

Încă un răgaz pentru fostul deputat PNL de Vrancea, Alin Trășculescu, condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Magistrații de la Curtea de Apel București au amânat pronunțarea în apelul formulat de Trășculescu, verdictul final fiind așteptat pe data de 4 martie 2016.

Fostul deputat PDL Alin Trășculescu este acuzat de procurorii DNA că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, în calitate de deputat și președinte al Organizației PDL Vrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societăți comerciale, denunțător în cauză, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro, pretinzând că poate sa intermedieze aprobarea unor proiecte de investiții prin PNDI, program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Pe 4 aprilie 2013, Alin Trășculescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare a banilor, delapidare și uz de fals.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Trășculescu și Marian Valeriu Calotă au constituit o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, asociere la care au aderat și Marian Varvariche, Adrian-Cristian Ene și Dorian Geolfan. În această perioadă, Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației Județene Vrancea a PDL, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, el a pretins și suma de 1.100.000 lei, din care a primit, prin intermediul lui Marian Valeriu Calotă, în trei tranșe, suma totala de 374.000 lei, susțin procurorii. Potrivit rechizitoriului, banii au fost pretinși cu ajutorul lui Marian Valeriu Calotă „care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate”.

Pentru obținerea acestor sume, Trășculescu „a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător”.

Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Alin Trășculescu, Marian Valeriu Calotă a falsificat de-a lungul celor doi ani mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL, firma lui Calotă; aceste înscrisuri au fost folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale. Din banii proveniți astfel, Marian Calotă și-a însușit din contul aparținând SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal și în interesul altor persoane, se arată în rechizitoriu.

„Însușirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpații Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian și Geolfan Dorian sub aparența unor operațiuni comerciale fictive și pe baza unor înscrisuri false”, precizează procurorii.

Pe 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Alin Trășculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, informează DNA în cadrul unui comunicat. Pe 11 noiembrie 2012, „procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Trășculescu Alin-Silviu și Calotă Marian-Valeriu pe o perioadă de 24 de ore”.

Având în vedere calitatea sa de deputat, Direcția Națională Anticorupție l-a înștiințat în aceeași zi pe Ministrul Justiției cu privire la efectuarea percheziției și reținerii lui Alin Trășculescu. Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat pe 16 noiembrie 2012, cu 10 voturi pentru și unul împotrivă, ridicarea imunității parlamentare a lui Alin Trășculescu și încuviințarea arestării sale preventive. Pe 20 noiembrie 2012, Camera Deputaților a constatat încetarea calității de deputat a lui Trășculescu Alin-Silviu, în urma demisiei sale, astfel că procurorii nu au mai avut nevoie de avizul Parlamentului și au putut continua anchetarea lui Trășculescu.

Trășculescu a demisionat în aceeași zi în care plenul Camerei Deputaților s-a reunit pentru a lua în discuție ridicarea imunității sale. Pe 29 noiembrie 2012, Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Alin Trășculescu, iar pe 7 decembrie 2012 Curtea de Apel București a hotărât cercetarea sa în stare de libertate. Procurorii au decis obligarea lui Trășculescu de a nu părăsi țara, măsură ce a fost prelungită. În 20 martie, Alin Trășculescu a fost condamnat la 7 de ani de închisoare, fără ca decizia să fie definitivă.

Judecătorii de la Tribunalul București l-au găsit vinovat pe Trășculescu de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor, asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, însă vrânceanul a făcut apel al cărui verdict este așteptat la începutul lunii viitoare.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.