Servicii medicale de calitate și case pentru persoanele defavorizate – două dintre cele mai importante obiective urmărite în acest moment de administrația locală din Movilița

0
154

Multe dintre localitățile județului Vrancea încearcă să se pună la punct cu ceea ce înseamnă serviciile medicale și cele de protecție socială, lucruri esențiale, evident alături de multe altele, pentru viața oricărei comunități aflate în mediul rural. În acest sens, o parte dintre administrațiile locale încearcă să atragă medici în comune, punându-le acestora la dispoziție dispensare noi, utilate cu tot ce trebuie, ba și o serie de facilități, totul pentru a-i convinge, în ultimă instanță, să locuiască în comună și să asigure oamenilor asistența medicală atât de necesară. Să luăm ca exemplu comuna Movilița, acolo unde primarul Corneliu Cristian derulează o investiție privind reabilitarea și modernizarea dispensarului, clădire construită demult, prin anii 1960. Finalizat în proporție de 80%, proiectul presupune o reabilitare generală, asta însemnând, printre altele, înlocuirea integrală a rețelelor de apă, a sistemului electric, recompartimentarea clădirii conform normelor Uniunii Europene și realizarea unor toalete separate pentru personalul medical și pacienți, instalarea unei centrale termice și multe altele. Dar asta nu e totul. Investiția, care se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei cu TVA (asta însemnând peste 300.000 de euro), cuprinde și dotarea unității cu cele necesare desfășurării activității medicale, cum ar fi aparatura din cabinetul stomatologic. Edilul comunei spune că lucrările de modernizare erau absolut vitale pentru întreaga comunitate din Movilița întrucât, e foarte clar, într-un clădire aflată în paragină nici nu se punea problema ca vreun medic să vină în comună.

„Reabilitarea și dotarea cabinetului erau absolut obligatorii întrucât nu poți vorbi de acordarea unei asistențe medicale fără să ai un dispensar corespunzător. Este ca și cum te-ai duce la război cu o sabie de lemn. Exact așa stăteau lucrurile și cu dispensarul nostru. Dacă acesta nu corespundea din niciun punct de vedere, nici medicii nu erau interesați să rămână. Acum putem vorbi de un dispensar reabilitat conform normelor actuale care poate asigura o asistență medicală competentă și conform standardelor europene”, ne-a spus primarul comunei Movilița, Corneliu Cristian.

Desigur, după finalizarea lucrărilor, primăria se va confrunta cu o altă problemă care nu este ușor de rezolvat, așa cum poate părea la prima vedere. Și aici vorbim de un medic care să dorească să practice în comună. În momentul de față comunitatea se află pe mâna unui doctor competent, desigur, dar care a ieșit deja la pensie. În scurt timp el se va retrage din cauza vârstei și va trebui să vină altcineva. Dar cine? Ei bine, edilul are planuri mari. El dorește să atragă în comună nu un doctor, ci chiar o familie de medici tineri care să poarte de grijă celor 4.300 de suflete, atâta câte sunt în localitate. Pentru acest obiectiv primarul este gata să pună la dispoziție chiar și o locuință gratuită.

„Am publicat în toate ziarele anunțuri pentru concesionarea suprafețelor din dispensar către medicii de familie. Am oferit chiar și locuință gratuită într-o construcție reabilitată și modernă, cu gândul că poate reușim să aducem o familie de medici tineri în comună, că doar n-or pleca toți în străinătate. Până acum m-a căutat un tânăr și i-am făcut oferta, acum să vedem reacția lui. Mă interesează de regulă familii tinere de medici pentru că la dimensiunea comunei o familie de medici are acoperită norma. Ce-i drept, noi avem acum medic în comună dar doamna doctor a ieșit la pensie. Dânsa își desfășoară în continuare activitatea dar am vrea ceva mai mult în condițiile în care dispensarul este reabilitat. Și vreau să vă mai spun că este nevoie de tineri cu energie care să dea un suflu nou acestei activități”, a mai precizat primarul Corneliu Cristian.

Locuințe pentru persoanele defavorizate și branșarea caselor la curent electric pe banii primăriei

Un alt proiect de suflet al edilului din Movilița vizează construirea unor locuințe pentru persoanele defavorizate. Prin Programul de integrare socială, administrația locală a elaborat mai multe strategii prin care se urmărește stabilizarea populației în comună și chiar aducerea mai multor familii din alte localități în zonă. Un prim pas în acest sens a fost concesionarea unei locuințe către o familie din Cozmești însă primarul a mers și mai departe. Pe cele 9 loturi din proprietatea primăriei, a câte o mie de metri pătrați fiecare, se dorește construirea tot atâtor case în sistem duplex, dotate cu centrale, care să aibă apă curentă și grădină. Așa cum am spus, administrația locală a finalizat proiectul tehnic însă acum are nevoie de o sursă de finanțare. Potrivit estimărilor făcute de specialiști, întreaga investiție s-ar ridica la peste 800.000 de lei cu TVA, adică la aproximativ 170.000 de euro.

„Programul acesta de case pentru persoane defavorizate l-am început deja. Am proiectul tehnic, am loturile respective, am cărți funciare…  în schimb nu am identificat până acum sursa de finanțare dar o să rezolvăm și acest aspect. O să găsim o soluție pentru a construi acele case. Mă gândesc că acolo ar putea locui familii monoparentale. Am fete singure care stau cu chirie și mă gândesc să le ofer o locuință și unde vor avea un standard de viață ridicat. Mă refer aici la aducțiunea cu apă, curent electric, centrală termică și multe altele. În aceste condiții aș motiva familia să se bată ca să aibă un standard de viață ridicat”, ne-a explicat edilul Corneliu Cristian.

Nu în ultimul rând, administrația locală a luat pe umerii ei plata branșării unor locuințe la curent electric. Din cauza costului destul de ridicat, cam 2-3 mii de lei, multe familii cu posibilități reduse trăiau și acum în beznă din simplul motiv că nu-și puteau permite operațiunea de branșare. Primăria a rezolvat și acest aspect iar acum oamenii au pășit în secolul XXI.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.