Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Obiceiuri și tradiții în ziua de 9 martie

0
255

Data de 9 martie este cunoscută de creștinii ortodocși ca fiind ziua în care sunt Biserica îi prăznuiește pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. 40 de soldați creștini, care au fost martirizați pentru credința lor după ce au refuzat să se închine idolilor. Cea mai cunoscută tradiţie din această zi este prepararea „mucenicilor”, spre pomenirea celor 40 de martiri. Cu acest prilej, românii urmează o serie de obiceiuri și tradiții populare, cea mai cunoscută fiind băutul celor 44 de pahare, o datină veche urmată în toate regiunile țării. Tot în această zi, gospodinele se întrec în pregătirea celor mai delicioase rețete de mucenici, pe care îi împart la biserică, în cinstea celor trecuți în viața de apoi.

Povestea celor 40 de ucenici

Cei 40 de Mucenici au fost soldați creștini din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, în timpul împăratul Licinius. Cu toate că erau de origine romană, aceștia și-au mărturisit credința față de Iisus Hristos, refuzând să se închine în fața idolilor romani. Din acest motiv, împăratul a dat ordin ca ei să fie închisi și supuși unor torturi înfiroătoare. Pentru că nu i-au putut convinge să se lepede de Hristos, toți soldații au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Obiceiuri și tradiții de Mucenici

În fiecare an, pe data de 9 martie gospodinele se întrec în pregătirea colacilor împletiți în forma cifrei 8. Tradiția spune că aceștia trebuie trebuie făcuți din aluat de pâine cu miere și nucă. Totodată, în anumite zone ale țării, precum Dobrogea și Muntenia, Mucenicii se fac tot în forma cifrei 8, dar de dimensiuni mai mici și nu sunt copți, ci ferți în apă cu zahăr, în care se adaugă după gust scorțișoară, lămâie sau nucă. Tot pe 9 martie se obișnuiește să se facă praznice și se împart alimente în memoria persoanelor care au trecut în neființă precum fasole, nuci, fructe sau alune.

Pentru a proteja casele de spirite rele, oamenii mai obișnuiesc să aprindă focuri în curți, în fața caselor sau pe câmp. Tradiția mai spune și că peste acestea obișnuiesc să sară copii pentru a fi feriți de boli. În final, cenușa acestora este luată de femei și este presărată în jurul gospodăriilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi.

De Sfinții 40 de Mucenici se purfică și animalele din gospodărie, prin stropirea lor cu apă sfințită și tot astăzi se „retează stupii”, iar mierea depusă în timpul iernii este recoltată, pentru a face loc albinelor să culeagă polenul florilor de primăvară. Această miere este forte bogată în minerale și este folosită în preparea diverselor leacuri băbești. În unele regiuni ale țării, se obișnuiește ca stupii să fie unși cu țuică, pentru ca roiul de albine să se înmulțească.

O altă tradiție din popor spune că, dacă vrei să ai parte de spor la bani, în timp ce beau cele 44 de pahare de vin, bărbații mămâncă diverse semințe, pe care le măsoară cu lingura. Așa că la fiecare pahar de vin băut, aceștia consumă și o lingură de semințe de floarea soarelui sau de dovleac. Tot de Mucenici este bine să se dea de pomană și 40 de nuci, tinerilor proaspăt căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de un mariaj armonios și trainic.

De ce se beau 44 de pahare de Sfinții Mucenici

Cea mai cunoscută tradiție de Sfinții 40 de Mucenici, respectată de bărbați în toate colțurile țării, este băutul celor 40 sau 44 pahare cu vin. Se spune că vinul reprezintă sângele celor 40 de mucenici care au fost sacrificați în cetatea Sevastiei. Tradiția populară mai spune că dacă bărbații consumă 44 de pahare vor fi feriți de boli și vor avea noroc în anul care urmează.

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.