Îndrăznește să fii informat!

miercuri, 19 martie 2025

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_imgspot_img
    AcasăActualitateSfinții Apostoli PETRU și PAVEL – sărbătoare, obiceiuri, superstiții

    Sfinții Apostoli PETRU și PAVEL – sărbătoare, obiceiuri, superstiții

    În fiecare an, pe data de 29 iunie se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

    Potrivit datinilor populare romanesti, unele dintre ele pitoresti si chiar nostime, Sfintii Petru si Pavel stau in Luna: primul la dreapta, al doilea la stanga. Sfantul Petru este cel care are  cheile de la poarta si incaperile Raiului, fiind si mana dreapta a lui Dumnezeu. Petru ar fi si cel care stapaneste piatra, grindina si este patronul plugarilor.

    In popor sarbatoarea se numeste San-Petru de Vara si marcheaza miezul verii agrare si rastimpul secerisului. In multe povestiri si snoave populare San-Petru apare precum un om obisnuit:  imbraca straie taranesti, lucreaza pamantul, creste vite si, desigur, pescuieste.

    De Sfantu Petru si Pavel apar licuricii – care ar fi  scanteile cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din biciul sau; licuricii vin in ajutorul celor rataciti prin padure, indrumandu-i.

    In aceasta zi inceteaza a mai canta cucul si privighetoarea; iata cum se arata in popor de ce cucul nu mai canta: „Un singur nas a avut cucul, si ala o fost Sampietru. Dar cum o fost el cucul p-atunci, s-a apucat de-a furat caii lui nasu-sau. Nasu-sau alearga mereu dupa ei, doar, doar o pune mana pe ei. De la Sampietru-nainte cucul iar nu mai canta, de frica nasu-sau, i-e frica ca-l aude”.

    Fiind pus mai mare peste incaperile Raiului, San-Petru imparte hrana animalelor salbatice – si mai ales lupilor, aceasta zi fiind denumita si “Sarbatoarea lupilor”, si fierbe grindina pentru a o marunti prin topire si a deveni mai putin primejdioasa pentru oameni si ogoare.

    In aceasta zi, zisa si Mosii de San-Petru de Vara, se fac pomeni pentru cei morti – colaci, lumanari, mere dulci sau acre.  Cica nu e ingaduit nici unei femei sa manance mere pana in aceasta zi, fiindca altfel ii supara pe morti. Dupa sarbatoare insa, femeile tinere pot manca mere, cele varstnice fiind nevoite sa mai astepte pana la Sfantul Ilie. In aceasta zi se duc la biserica mere, zarzare, coliva, colaci iar cine are – si putina miere in faguri.

    Si cum in aceasta zi de sarbatoare peste 260.000 de romani isi serbeaza onomastica, le uram tuturor fericire, multa sanatate si voie buna!

    spot_imgspot_img
    HAI PROMOHAI PROMO

    ARTICOLE SIMILARE

    Horoscopul zilei de 19 martie 2025

    Berbec (21 martie - 19 aprilie)Astăzi, energia ta este la un nivel maxim, iar...

    Cum facem diferența între adevăr și manipulare? Răspunsuri în cadrul expoziției „Fake News”, la Galeriile de Artă din Focșani

    Într-un cadru deschis, ne-am alăturat evenimentului „Fake News. Pe urmele minciunilor”, o expoziție unică...

    ARTICOLE POPULARE

    Caz INCREDIBIL în Vrancea! A făcut infarct de frică, după ce l-a oprit poliția rutieră!

    UPDATE La 24 de ore după cele întâmplate, IPJ Vrancea a venit cu lămuriri....

    Ravagii în urma controalelor lui Piedone în Vrancea! Afacerea familiei Nicolaș închisă 6 luni de comisarii ANPC

    UPDATE Informații de ultimă oră legate de controlul ANPC le resortul Green Garden din...

    ULTIMA ORĂ Șeful Protecției Consumatorilor, Popescu Piedone, descindere în forță la magazinele din Vrancea!

    Potrivit informațiilor pe care le deținem, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian...
    × Trimite știrea ta!