Sindicaliştii din Educaţie protestează miercuri în Capitală. Și Vrancea are reprezentanți în stradă

0
221

Eşecul negocierilor dintre ministrul Educaţiei Adrian Curaj şi sindicalişti se lasă cu proteste: miercuri, de Ziua Copilului, va avea loc un marş în Capitală. Sindicaliştii vor o mărire de 10 la sută pentru tot personalul din învăţământ, în timp ce Guvernul oferă doar 5 procente în noua grilă de salarizare, şi nu pentru toţi angajaţii. Cu toate acestea, ministrul Adrian Curaj e încrezător că profesorii nu vor boicota examenele naţionale. La protestul de miercuri vor participa și profesori din Vrancea.

“Anul trecut ştiţi c-a fost o creştere semnificativă de salarii şi anul acesta am făcut tot ce-am putut din punct de vedere financiar s-acoperim aceste creşteri şi am încredere că, dincolo de acest moment de exprimare a profesorilor, vom ajunge foarte rapid la o soluţie necesară societăţii româneşti, de respect faţă de profesori, dar şi respectându-ne statutul de ţară care este predictibilă şi stabilă din punct de vedere al bugetului”, spune ministrul Curaj.

“Având în vedere faptul că negocierile cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învățământ au eșuat, propunerile Executivului fiind respinse de membrii de sindicat, dar și din cauza altor nemulțumiri, miercuri 1 iunie 2016, între orele 12.30-14.00, va avea loc un marș de protest pe traseul Piața Victoriei-Palatul Cotroceni, la care sunt așteptați aproximativ 15.000 de manifestanți” spun însă sindicaliștii.

Protestatarii, în numele colegilor din unitățile de învățământ, solicită următoarele:

  1. Respectarea Legii Educației Naționale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educație, care ar permite:
  • Creșterea costului standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev, respectiv a costului mediu per student echivalent;
  • Creșterea burselor elevilor și studenților;
  • Decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și  decontarea navetei personalului didactic;
  • Dotarea corespunzătoare a unităților și instituțiilor de învățământ (de natură să elimine contribuțiile părinților pentru igienizare, achiziționare de material didactic etc.);
  • Asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaților din învățământ.
  1. Aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeași dată pentru toate categoriile vizate;
  2. Elaborarea, până la finalul mandatului actualului guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii”.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.