SITUAȚIE DE URGENȚĂ: Deșeurile din Vrancea vor ajunge la Movilița. CJ Vrancea va amenaja acolo un depozit ecologic temporar

0
714

Deșeurile din județul Vrancea vor ajunge, temporar, la un depozit ecologic ce va fi amenajat de Consiliul Județean Vrancea. Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au întâlnit la sediul Prefecturii Vrancea cu cei responsabili pentru buna gestionare a deșeurilor și au decis ca în comuna Movilița să fie amenajat un depozit ecologic temporar pentru deșeurile menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor. Terenul pe care se va construi groapa de gunoi a fost identificat pe raza comunei Movilița, ]n vecinătatea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret.

“Gestionarea responsabilă și eficientă a deșeurilor din județul Vrancea este o preocupare constantă a conducerii Consiliului Județean Vrancea, prin implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

În acest context, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, a identificat o soluție pentru gestionarea depozitării deșeurilor de pe raza județului Vrancea, vizând perioada imediat următoare. În urma discuțiilor avute marți 31 octombrie, cu Ministrul Mediului – doamna Grațiela-Leocadia Gavrilescu și miercuri 1 noiembrie, cu președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – domnul Viorel Toma, conducerea Consiliului Județean Vrancea a decis să amenajeze un depozit ecologic pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor. Depozitul ecologic va fi organizat astfel încât să respecte prevederile legale în ceea ce privește protecția mediului, terenul urmând să fie pregătit prin lucrări specifice.

Consiliul Județean Vrancea a identificat această soluție temporară, până la finalizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”.

Reiterăm faptul că, momentan, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, care este finalizat ca și construcție,nu poate fi pus în funcțiune înainte de selectarea operatorului CMID prin licitație publică, procedură care depinde, la rândul ei, de finalizarea construirii celor 600 de puncte de colectare de la nivelul localităților. Acest pas a fost întârziat întrucât două primării, Țifești și Ciorăști, au refuzat să pună la dispoziție amplasamentele necesare pentru construirea punctelor de colectare, deși semnaseră în anul 2012 un angajament în acest sens cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată”.

În prezent, are loc evaluarea licitației pentru construirea punctelor de colectare, termenul de execuție fiind de 6 luni. De asemenea, în perioada următoare va fi desemnat și operatorul care va prelua deșeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităților.

La această dată sunt finalizate următoarele lucrări din cadrul proiectului „Vrancea Curată”: au fost închise şi reabilitate cele 5 depozite urbane de deşeuri neconforme din Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Odobeşti şi Panciu, s-au construit 3 staţii de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focşani-Goleşti, Adjud şi Vidra), 6 platforme de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (de la Focşani-Mândreşti (2), Adjud, Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti), a fost construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Haret, care cuprinde un depozit ecologic de deşeuri, o staţie de compostare şi o staţie de sortare, au fost achiziționate echipamente pentru colectarea deșeurilor.

Proiectul derulat de administrația județeană face parte din cele 7 proiecte prioritare de management al deșeurilor implementate în România. Stadiul de realizare al proiectului este de peste 90% , această investiție având termen de finalizare data de 31 decembrie 2018.

Pentru a diminua cantitatea de deșeuri colectată din gospodării, autoritățile locale fac un apel la cetățeni să colecteze gunoiul în mod selectiv, pe cât posibil: hârtia și plasticul să fie depozitate separat, întrucât pot fi reciclate și constituie cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor.

Cu problema gestionării gunoaielor se confruntă toate unitățile administrativ teritoriale din țară, însă județul Vrancea nu a întâmpinat dificultăți majore până în prezent, datorită preocupării permanente și implicării conducerii Consiliului Județean.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, îi asigură pe toți locuitorii județului că face toate demersurile legale necesare pentru finalizarea optimă și la timp a acestui proiect major pentru judeţul Vrancea.

Proiectul „Vrancea Curată” va îmbunătăţi viaţa locuitorilor judeţului nostru, în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor, ne va alinia la normativele de mediu impuse de Uniunea Europeană şi va contribui la menţinerea unui mediu mai curat şi mai sigur pentru noi şi pentru generaţiile viitoare.”, se arată într-un comunicat transmis la redacție de către Consiliul Județean Vrancea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.