Şoferii ar putea scăpa de obligativitatea de a mai trimite Poliţiei copii după amenzile plătite

0
485

Guvernul a aprobat o lege prin care se înfiinţează un cont unic astfel încât cu un simplu click, atât autorităţile cât şi contribuabilii vor putea verifica dacă o amendă a fost achitată. Asta după ce nu puține au fost situațiile în care unii şoferi figurau ca datornici la primării, deşi plătiseră amenzile.

După ce plăteşte amenda, un şofer sancţionat trebuie să trimită o copie a procesului verbal şi una a chitanţei la Poliţia Rutieră. Mai exact, actele trebuie să ajungă la Poliţia Rutieră din judeţul în care a fost amendat. În situaţia în care documentele nu ajung unde trebuie, şoferul apare la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale cu o datorie. Situaţia este şi mai grea atunci când procesul verbal sau chitanţa sunt pierdute: şoferul trebuie să plătească din nou sancţiunea dată de Rutieră. În această situaţie au ajuns, în ultimii ani, sute de mii de şoferi. Fie nu au trimis copiile, fie le-au trimis, dar acestea nu au ajuns la destinaţie, cei amendaţi s-au trezit cu somaţii de la primărie.

Pentru a evita astfel de situații, pe viitor, amenzile vor fi plătite într-un cont unic și  atât autorităţile locale cât şi contribuabilii vor putea verifica în timp real dacă o amendă a fost plătită.

Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conţinând seria unică de evidenţă se va putea face la orice unitate abilitată, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice. Se elimină obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plăţii către agentul constatator,precizează Guvernul României.

Proiectul de lege care urmează să fie dezbătut şi de Parlament extinde şi perioada în care şoferii sancţionaţi pot plăti jumătate din amendă de la 2 la 15 zile.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.