Soluție pentru mai multă eficiență în achizițiile publice: Consiliul Județean Vrancea va înființa o Unitate de Achiziții Publice Centralizate

0
162

Săptămâna trecută, administrația județeană a fost gazda unei conferințe care a avut ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare în județul Vrancea și județele limitrofe cu privire la achizițiile centralizate. Consiliul Județean Vrancea este Organizația Parteneră a Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP) în implementarea măsurilor incluse în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice care vizează încurajarea agregării cererii de produse, servicii sau lucrări între autoritățile contractante prin înființarea de unități de achiziții centralizate (UCA) la nivel local (direcția de acțiune 4.2 – E din HG 901/2015). Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului SIPOCA 625 ”Sprijin în implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților contractante”. Prin acest proiect, ANAP sprijină Consiliul Județean Vrancea pentru elaborarea unei foi de parcurs în vederea înființării unei UCA locale, prin intermediul unei echipe formate din reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și consultanți ai consorțiului condus de Ernst & Young.

La eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, dar și aproximativ 200 de reprezentanți ai instituțiilor publice și primării.  „Inițiat de Consiliul Județean Vrancea, la acest eveniment a participat și președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP) care a împărtățit din experiența sa și ne-a arătat ce înseamnă achizițiile publice centralizate. Județul Vrancea se numără printre primele județe în care vom derula procedurile de implementare ale acestui tip de achiziții publice centralizate prin înființarea unei Unități Centralizate de Achiziții Publice. Această instruire pe care o facem la Consiliul Județean Vrancea cu colegii de la achiziții publice de la CJ, cu colegii de la serviciile de achiziții publice din cadrul instituțiilor deconcentrate subordonate Consiliului Județean, cu colegii din primării, va face ca în urma discuțiilor să putem ajunge la un numitor comun în așa fel încât toată lumea să știe ce avem de făcut în continuare pe linia achizițiilor publice. Serviciul de achiziții publice este extrem de important într-o instituție publică“, a declarat vicepreședintele Ionel Cel Mare.

Unitățile de Achiziții Publice Centralizate reprezintă organizații permanente care acționează ca autorități contractante și îndeplinesc pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de “angrosist” (cumpără, depozitează și revând către alte autorități contractante), fie rolul de “intermediar” (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele Autorităților Contractante).

Principalele avantaje și beneficii ale UCA sunt reprezentate de:

  • Impactul pozitiv asupra prețului de achiziție, a costului achizițiilor și a costurilor la nivelul autorităților contractante din comunitate,
  • Impactul pozitiv asupra nivelului de specializare a profesioniștilor în achiziții,
  • Reducerea probabilității de apariție a contestațiilor/litigiilor și reducerea efortului alocat solicitării acestora;
  • Posibilitatea de implementare a strategiilor de achiziții sustenabile, în contextul documentelor programatice la nivelul Uniunii Europene, datorită achiziționării la scară largă de articole durabile;
  • Îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora.

Pe parcursul conferinței au fost dezbătute pe larg atât subiectul avantajelor și beneficiilor UCA, cât și teme precum:

  • Categoriile de achiziții publice care se pretează la centralizare pe plan local
  • Modul de funcționare și operare al unei unități de achiziții centralizate la nivel local
  • Procedura de aderare la UCA
  • Parcursul realizat de CJ Vrancea privind elaborarea unei foi de parcurs pentru înființarea unei UCA la nivel local.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.