Șoselele din România vor fi împânzite de radare fixe și camere video | Proiectul de lege a trecut de votul senatorilor

0
254

Viteza excesivă, nerespectarea culorii roșii la semafor, sau agresivitatea la volan ar putea deveni istorie pe șoselele din România. Senatorii au votat un proiect de lege prin care traficul rujtier pe drumurile publice din România va fi monitorizat printr-un sistem integrat, numit e-SIGUR. Concret, Ministerul Transporturilor și Poliția Rutieră vor putea instala un sistem electronic de camere video și radare fixe omologate și verificate metrologic pentru monitorizarea circulației pe rețeaua de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale pe care o administrează Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „Monitorizarea traficului rutier constă în colectarea de date cu ajutorul unor mijloace tehnice (…) care permit colectarea automată a imaginilor, a sunetului, a informațiilor privind viteza de deplasare a unui vehicul, a informațiilor privind condițiile meteo ori a altor informații relevante pentru scopul monitorizării traficului rutier”, se arată în proiectul de lege aprobat inițial de de Guvern și care a trecut de votul Senatului. Statul își dorește să instaleze pe șosele nu mai puțin de 300 de radare fixe și 500 de camere video de monitorizare pentru identificarea șoferilor indisciplinați în trafic. Proiectul de lege vota de senatori va merge la Camera Deputaților, pentru dezbatere și votul decisiv.
Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:

  • posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;
  • posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.

În ceea ce privește posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificaţia culorii roşii a semaforului;
  • interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Viitoarea lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. „Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, după cum scrie în nota de fundamentare a propunerii. Proiectul va modifica Codul rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice. Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege. Pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, să fie promulgat de președinte și publicat mai apo în Monitorul Oficial.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.