Şpaga la medic, INTERZISĂ! Medicii din spitalele de stat nu mai pot primi “atenții”

3
744

spaga_doctor

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu au dreptul să primească de la pacienţi donaţii sau plăţi speciale, conform unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial din 5 august şi a devenit obligatorie pentru toate instanţele de judecată.

Judecătorii au decis, prin hotărârea publicată, că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot să primească donaţii sau plăţi speciale, chiar dacă pacienţii au dreptul, în virtutea unei legi aflate în vigoare, să răsplătească medicii care îi tratează. În decizia pronunţată de judecătorii Înaltei Curţi se arată că “Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănatate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispozitiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din C. Pen.”

Curtea a stabilit clar că legislaţia în vigoare interzice medicilor să primească orice fel de recompensă pentru serviciile lor. “Chiar dacă se admite existenţa unui drept al medicului de a primi plăţi suplimentare sau donaţii, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost ingrijit plăţi suplimentare ori donaţii, cu respectarea legii, este evident că «respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât şi la respectarea legii de «angajaţii unităţii», atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăţi suplimentare sau donaţii, iar, pe de altă parte, «angajaţii» unităţii medicale primesc aceste plăţi suplimentare sau donaţii. Este posibil ca pacientul să ofere plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii (împrejurare care poate fi de natură să excludă orice raspundere penală), însă primirea acestora să nu se facă de către «angajaţi» cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.”

Nu în ultimul rând, Curtea a explicat şi faptul că medicii din sistemul public de sănătate au calitate de funcţionari publici, prin urmare ei pot fi traşi la răspundere pentru luare de mită, în cazul încălcării legii.

Loading...

3 COMENTARII

 1. MEDICII NU SUNT FUNCTIONARI PUBLICI
  SUNT PROFESIONISTI LIBERALI
  NU RECUNOSC DECIZIA ICCJ ESTE ABUZIVA
  REACTIE PROMPTA IMPOTRIVA EI!!!
  ABUZ SI NERUSINAREEE!

 2. Nu este abuz, nici nerusinare, este o decizie care trebuia luata de mult, in conditiile in care desi iti platesti asigurarile , cand ai nevoie sa mergi la un spital, nu prea te baga nimeni in seama daca nu ” donezi” sute de euro la chirurg si separat la anestezist, iar daca cumva nu le dai destul , atat cat vor ei, te opereaza in bataie de joc ,cu cicatrici care arata cu totul altfel decat la cei operati care au cotizat cat trebuia …cati batrani sunt care ar avea nevoie de operatie de coxartroza , platesc asigurare din pensia amarata si totusi nu pot beneficia de operatia in sine (proteza e drept ca se achita oricum) pt. ca chirurgii cer spagi exorbitante pt. o asemenea interventie desi e decontata de CASS …incearca numai sa nu le dai , chiar daca nu iti cer banii…sau sa te apuci sa nasti la un spital de stat fara sa “donezi” cat vor ei, nu cat poti tu…mai bine s-ar desfiinta asigurarile medicale, sa-si faca fiecare cite un cont de economii special pt. sanatate din care la nevoie sa -si plateasca serviciile medicale la clinici private unde sa fie tratat cu respect …pentru ca nici medicii nici asistentele medicale nu au nici o recunostiinta pentru tine, cetateanul de rand care tot platesti degeaba luni de zile asigurarea de sanatate de pomana ca sa le mearga salariul si bonurile de masa -doar nu te duci lunar la
  medic- iar cand ajungi pe mana lor , replica este : ” Sa stiti ca asigurarea aia pe care-o platiti nu intra in salariul nostru ” , asa cum am patit eu cu o asistenta de la urgente .Ca sa nu mai spun ca luau sume imense de bani, neimpozabili bineinteles ! Credeti ca este corect in comparatie cu restul populatiei care din micile salariile pe care le ia, isi plateste corect impozitele catre stat ? Sau fata de profesorii care lucreaza pe salarii infime ?

  • Decizie abuziva . medicii au statut de profesie liberala si gata.
   Salarii decente . nu sunt pentru platile informale dar principiul de a-i considera liberali ca profesie civila adica pe civil si infractori pe penal asimilandu-i ca functionari este penibil.
   nu va mai dati cu parerea inpb de CARE NU AVETI HABAR!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.