Spitalul Județean Focşani i-a răspuns gravidei care solicitase respectarea unor drepturi la naştere. Unele cerințe i-au fost refuzate

2
1357

Conducerea Spitalului Judeţean Focşani i-a răspuns tinerei însărcinate care a solicitat printr-o petiție ce conținea 16 puncte ce făceau referire la respectarea mai multor drepturi, spunând că, pentru siguranţa mamei şi a bebeluşului, naşterea se va face în poziţie ginecologică şi că prezenţa unei persoane din exterior în sala de travaliu încalcă dreptul la intimitate al celorlalte paciente.  Cu alte cuvinte, conducerea spitalului a refuzat unele cerințe ale tinerei de profesie psiholog, care a anunțat că în aceste condiții spitalul a pierdut-o ca pacientă.

Răspunsul Spitalului Judeţean din Focşani conține 15 puncte. Printre altele, reprezentanţii spitalului spun că în sala de travaliu nu se poate permite accesul unei persoane din exterior, deoarece se încalcă dreptul la intimitate al celorlalte paciente aflate în travaliu, dar şi că pentru siguranţa fătului şi a mamei naşterea se va desfăşura în poziţie ginecologică pe masa ginecologică.
Iată răspunsul integral formulat de conducerea Spitalului Județean Focșani tinerei gravide care a avut curajul să ceară public respectarea  drepturilor sale, drepturi  ce apar în Legea pacientului.

raspuns bun - Spitalul Județean Focşani i-a răspuns gravidei care solicitase respectarea unor drepturi la naştere. Unele cerințe i-au fost refuzate

raspuns bun 2 - Spitalul Județean Focşani i-a răspuns gravidei care solicitase respectarea unor drepturi la naştere. Unele cerințe i-au fost refuzate

În urma răspunsului primit, tânăra a scris pe contul său de Facebook că Spitalul Judeţean Focşani “a pierdut-o de pacientă”, răspunsul fiind unul “dezamăgitor”. Iată reacția integrală a femeii:

“Când am rămas din nou însărcinată, primul meu gând a fost: unde nasc?
Îmi știu foarte bine drepturile, nu am pretenții nefondate științific și nici nu doresc condiții de lux, ci doar bun simt și un curs firesc și natural al nașterii… la fel cum am avut parte la prima naștere.
La urma urmei, e ceea ce orice medic ar trebui să-și dorească pentru pacientele sale, sau nu?
Reputația Spitalului Județean Focșani în rândul mămicilor lasă de dorit și cum nu există opțiunea de a alege medicul care va asista nașterea, am vrut să mă asigur că voi fi tratată cum am fost și la prima naștere de către oricine va fi de gardă în acea zi. Așa că am făcut deja celebra cerere,(..)

Am fost plăcut surprinsă de rapiditatea cu care am primit răspunsul și țin să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proces!

Totuși, răspunsul în sine a fost unul dezamăgitor și pe alocuri chiar absurd! Iar acest lucru face ca Spitalul Județean Focșani să mă fi pierdut ca pacientă, cu excepția unei urgențe medicale sau a unor controale de rutină. Și foarte probabil nu sunt singura care va evita acest spital, mai ales în vederea nașterii, atât timp cât lucrurile vor rămâne așa. Mai mult, a insinua faptul că anumite solicitări ar fi chiar periculoase pentru mine și bebeluș, mi se pare foarte grav din partea reprezentanților spitalului, din moment ce nu am avut decât solicitări bine susținute științific și care sunt puse în practică în multe spitale din țară, fără efecte negative!

Ce m-a nemulțumit? Detaliez în cele ce urmează, iar răspunsul în sine va fi făcut public și pus la dispoziția oricui dorește:

  1. Mi s-a refuzat dreptul de a fi insoțită de soțul meu sau de către oricine altcineva, pe motiv că acest lucru ar afecta intimitatea altor paciente în travaliu. Dar încă din clipa în care într-o sală de travaliu/nașteri este mai mult de o pacientă, intimitatea nu mai există, deci ce avem de protejat mai exact? Dacă ar exista o minimă separare între paciente, cu un paravan de exemplu, problema ar fi rezolvată, iar travaliul fiecărei gravide ar decurge mult mai ușor având alături o persoana de suport. Oare nu acesta este/ar trebui să fie și interesul echipei medicale?

Punctele 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 14 mi-au fost aprobate, după cum era și normal, însă s-a omis răspunsul la solicitarea de a putea consuma lichide și alimente în timpul travaliului și s-a inclus strategic sintagma “conform protocoalelor existente” deci în orice moment, protocolul poate avea prioritate în fața dorințelor mele. În plus, s-a omis complet din discuție momentul tăierii cordonului ombilical, aspect important pentru mine.

  1. Aici m-am lovit de sintagma “medicul care DIRIJEAZĂ travaliul este cel care HOTĂRĂȘTE…” și peste acest lucru chiar nu pot trece!
    În primul rând, travaliul și nașterea sunt fenomene naturale, care nu necesita dirijare decât în cazuri excepționale. În al doilea rând, am solicitat ca travaliul și nașterea să fie lăsate să se desfășoare de la sine, fără intervenții inutile/conform protocolului, atât timp cât nu apar semne REALE de suferință fetala.
    EU NASC, nu medicul. Corpul meu știe ce are de făcut, iar rolul medicului este să asiste, să sprijine acest proces și să intervină în cazul în care apar indicii de suferință fetală și complicații. Dar până acum văd că se pun doar bețe în roate 🙁

Și la punctul 12 se menționează că nașterea va fi supravegheată și dirijată de medic… de ce ai vrea să dirijezi un proces natural? Și pentru ce? Mi se va spune cum și când să respir, cum și când să împing… de ce, dacă se poate și e chiar recomandat să nu? De ce, dacă știu și simt ce am de făcut? Poate un medic să simtă mai bine decât mine?

  1. “Pentru siguranța mamei și a fătului” nu mi se va permite să nasc decât pe masa ginecologică, în poziție ginecologică, adică cu picioarele în sus. Din nou absurd! Există tone de studii care arată că o femeie naște mai ușor și cu mai puține probleme din multe alte poziții, care beneficiază de ajutor din partea gravitației, cea ginecologică fiind confortabilă doar pentru medic în sine.

Cred că am fost destul de naivă să cred că medicii sunt la curent cu beneficiile pozițiilor alternative de naștere și că iși doresc ca viitoarele mame să aibă parte de o naștere cât de cât plăcută (da, poate fi și plăcută nașterea naturală!) și nu doar să le fie lor confortabil când e de prins nou-născutul!

Dar mă întreb, în caz că refuz să mă urc pe masă, vor încerca să mă oblige? Și cum rămâne cu drepturile mele? Cum ar putea să mă oblige? Mă vor urca cu forța pe masa ginecologică, mă vor lăsa să nasc neasistată, refuzând să mă asiste, mă vor împiedica să nasc? Din nou, absurd și potențial vătămător, mai ales dacă, în loc să mă asiste în etapa de expulzie, mă presează/stresează/obligă să fac ceva ce nu doresc! Stresul cauzat e enorm și atunci da, se poate ajunge la suferința materno-fetală și se poate lăsa cu plângeri penale și procese de malpraxis. Din partea mea garantat, dacă ajung într-o astfel de situație!

Și punctele 15 și 16 mi-au fost refuzate pe motiv că spitalul nu are în dotare saloane în sistem “room-in”. Din nou, absurd! Pentru că o mamă să stea non-stop cu nou-născutul ei și să îl alăpteze la cerere nu e nevoie decât de un pat sau un scaun unde să poată sta cu nou-născutul în brațe. Nimic complicat! Și chiar mai simplu și convenabil pentru personalul medical.
Și atunci mă întreb: dacă bebelușul meu cere să fie alăptat la o oră sau două și nu la trei cum e programul de alăptat, cum se procedează? Îmi lasă copilul să plângă de foame, mă va chema cineva la alăptat (dar parcă nu era personal disponibil pentru acest lucru?) sau îi vor da lapte praf – deși am specificat că nu doresc să i se dea și mi s-a promis că îmi vor cere acordul pentru orice i se va administra?
Și cum e posibil ca în anul 2016, când Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea din primele ore de viață, exclusiv și la cerere, cel mai mare spital din județ să nu aibă condiții minime pentru a susține această recomandare? În această situație, nici nu e de mirare că rata alăptării în județul Vrancea este atât de scăzută!

E absurdă și tristă acestă situație și o spun cu mare părere de rău, mai ales în contextul în care există la Spitalul Județean Focșani, medici competenți, foarte bine informați, pe care îi admir, care mă susțin și ar dori o schimbare în sensul menționat de mine și cărora țin să le mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul oferit!
Nu este locul meu să arăt cu degetul sau să găsesc vinovați, dar cred că lucrurile ar putea sta mult mai bine, dacă ar exista interes.

Repet, nu este prima mea naștere, știu cum stau lucrurile în cazul unei nașteri naturale, fără anestezie de orice fel, la prima naștere într-un spital din Romania, mi s-au respectat toate aceste solicitări fără probleme și fără a le cere eu în mod explicit. În plus, există foarte multe spitale în care aceste solicitări sunt respectate, inclusiv spitale mici, de stat, mulți medici și tone de studii serioase care susțin că ceea ce cer este natural, firesc și benefic pentru mamă și nou-născut.
Nu țin să demonstrez nimic nimănui, cui nu-i convine ceva din ce am scris, își poate exprima nemulțumirea în orice fel dorește, atât timp cât o face civilizat, cu respect și o informare temeinică înainte!

P.S. Mulțumesc din nou tuturor celor care mă susțin în demersul meu: soțului meu, familiei mele, medicilor mei și tuturor mămicilor care mi-au încurajat demersul!”, a scris tânăra pe contul său de facebook.

Loading...

2 COMENTARII

  1. Mai femeie te duci sa manance sau sa nasti?!…nu vrei si o masa cu doua lumanari ,ceva petale? …in schimb nu inteleg conducerea spitaluilui de ce nu poti fi acompaniata ….nastere usoara !

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.