STOP VOT! Cum cred focșănenii că poate fi rezolvat blocajul din CL Focșani

0
881

Jurnal de Vrancea prezintă rezultatele sondajului lansat săptămâna trecută. Cititorii cotidianului nostru au putut să-și exprime opinia prin vot în legătură cu blocajul de la nivelul Primăriei Municipiului Focșani după votul dat bugetului orașului în ședința din data de 10 mai, buget invalidat de Ministerul de Finanțe. Timp de 7 zile, cititorii au răspuns la întrebarea “Cum poate fi rezolvat blocajul din Consiliul Local?”, având posibilitatea să aleagă o variantă din cele trei puse la dispoziție:

  • Pact între primarul Cristi Misăilă și majoritatea din CL Focșani
  • Dizolvarea Consiliului Local Focșani
  • Demisia primarului Cristi Misăilă

De menționat este faptul că, sondajul a fost limitat la un singur vor pentru un IP unic, ceea ce a împiedicat votul multiplu. Astfel, fiecare cititor a putut să-și exprime o singură dată opțiunea de vot, indiferent dacă a făcut-o de pe dispozitive mobile sau desktop.

REZULTATELE SONDAJULUI!

Timp de o săptămână, 915 de cititori și-au exprimat opțiunea de vot prin intermediul sondajului postat în cotidianul Jurnal de Vrancea. 60% (544 voturi) dintre aceștia au fost de părere că dizolvarea Consiliului Local ar fi soluția optimă prin care s-ar putea rezolva blocajul actual, în timp ce 31% (276 voturi) au votat pentru demisia primarului Cristi Misăilă. Nu în ultimul rând, pactul între primarul Misăilă și majoritatea din CL Focșani a reprezentat cea de-a treia opțiune de vot în rândul cititorilor noștri – 11% (95 voturi). Dacă este să analizăm opțiunea clasată pe primul loc, conform legii, Consiliul Local poate fi dizolvat prin referendum local, ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puțin 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Pare un procent mic, însă dacă analizăm în detaliu rezultatele de la alegerile locale de anul trecut vedem că primarul Cristi Misăilă a fost ales cu 14.510 voturi, ceea ce reprezintă un procent de 18,94% din alegătorii cu drept de vot (total 76.605 înscriși în listele din 2020). Asta înseamnă că, pentru organizarea unui referendum local, 19.151 de focșăneni cu drept de vot trebuie să semneze listele care vor însoți cererea pentru organizarea unui referendum local care poate duce la dizolvarea Consiliului Local Focșani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.