O situație strigătoare la cer, care ar fi putut provoca o adevărată epidemie în rândul populației din Focșani, vine să atragă atenția asupra a ceea ce ni se dă spre consum. Nu gratis, ci contra cost.
Este vorba despre apă contaminată cu materii fecale, care a fost la un punct de a ajunge în paharele focșănenilor ori cine știe dacă nu cumva a ajuns spre consum. Totul a pornit în luna aprilie când sursa de alimentare de la punctul Babele, care aparţine CUP Focşani, a fost contaminată cu materii fecale.Contaminarea s-a făcut de la o sursă din apropiere, la Boloteşti. Deşi regia de apă monitorizează săptămânal calitatea apei furnizate populaţiei cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, există posibilitatea ca apa infestată să fi ajuns la populaţie în perioada dintre recoltarea probelor şi aflarea rezultatelor. Pe 15 aprilie, CUP Focşani a dus primele probe de apă la DSP, rezultatul analizelor fiind furnizat instituţiei cinci zile mai târziu. În toată această perioadă, nu s-a ştiut despre problema de la punctul Babele.
„Referitor la probele de apă prezentate la DSP Vrancea, în data de 15.04, 2015, în cadrul programului de monitorizare de control, din instalaţia centrală de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului Focşani – ZAA Babele s-au constatat următoarele: depăşirea NTG la 22 grade Celsius şi la 37 grade Celsius, precum şi prezenţa germenilor patogeni: bacterii coliforme şi Escherichia coli, în apa produsă şi distribuită, prelevată de la rezervoarele de înmagazinare a apei aferente Staţiei din Şoseaua Vrancei ceea ce arată persistenţa unei contaminări de origine fecală şi neefectuarea/ineficienţa dezinfecţiei apei. Probele de apă sunt neconforme fapt ce reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, prin distribuirea către consumatori a apei, care nu se încadrează cerinţelor de calitate”,susțin reprezentanții DSP Vrancea.
Și mai strigător la cer este faptul că societatea CUP nu a anunțat populația despre faptul că apa a fost contaminată, aceasta deși DSP a cerut ca oamenii să știe despre ce este vorba.
Autorităţile din sănătate spun că, în astfel de situaţii, există un risc ridicat de îmbolnăvire a populaţiei, apa contaminată putând duce la boli digestive precum enterite, grastroenterite sau diaree.
Reprezentanții CUP neagă că apa infestată ar fi ajuns la populaţie, cu toate că DSP sugerează că ar fi putut curge la robinetele din nordul Focşaniului până s-a văzut la analize ce conţine.
„Au ieşit analizele apei prost, analizăm situaţia. În zonă nu există canalizare CUP, deci nu poate fi de la noi, facem cercetări pe traseu să vedem. Nu este chiar aşa de uşor să aflăm de unde s-a produs. Furnizarea apei de acolo este oprită de atunci. Nu a ajuns apa la Focşani, am închis înainte, am avut nişte suspiciuni şi apa nu a ajuns la Focşani. Oraşul este alimentat de la Suraia acum, în totalitate. La Babele avem o sursă de apă de acum o sută de ani, am păstrat-o. Apa de la această sursă era bună, ajungea în zona Vrancei. Nu am mai avut astfel de situaţii. Acolo este o sursă mai de suprafaţă, pot fi şi ploile care să fi adus. Putem lungi ancheta pană găsim. Nu a fost un pericol, am avut în atenţie acea zonă. Populaţia nu trebuie să fie îngrijorată”, a declarat Gheorghe Vasilescu.
De menționat că staţia va rămâne închisă pană când probele de apă vor fi conforme cu legislaţia actuală.
Medicii recomandă, dacă aveţi suspiciuni asupra apei de la robinet, să o fierbeţi şi să o răciţi înainte de a o consuma.