STUDIU: Cercetătorii au dezvoltat o aplicație mobilă care ar putea depista afecțiunile neurocognitive, precum boala Alzheimer

0
208

Oamenii de știință de la Universitatea California San Diego au dezvoltat o aplicație care scanează pupilele cu scopul de a căuta semne precoce ale afecțiunilor neurocognitive, precum boala Alzheimer. Asta după ce studiile științifice anterioare au indicat că există o conexiune între răspunsul pupilar și tulburările neurocognitive. Studiile actuale au scos la iveală faptul că aplicația ar putea facilita accesul către pupilometre mobile, ce vor putea fi disponibile inclusiv prin intermediul telefonului mobil. Pentru scanarea pupilelor, aplicația folosește camera cu infraroșu a telefoanelor mobile inteligente (majoritatea dispozitivelor smartphone mai noi avându-le deja instalate pentru recunoașterea facială), împreună cu camera RGB. Studiile efectuate mai arată că aplicația testată a putut urmări dilatarea absolută a pupilei cu o precizie submilimetrică. Astfel, răspunsul pupilelor în timpul unor sarcini cognitive pot reprezenta un potențial biomarker care ajută la predicția riscului de tulburare cognitivă ușoară, sau de boală Alzheimer. Această potențială legătură între răspunsul pupilar și tulburările neurocognitive a fost cercetată cu ajutorul pupilometrelor și a stat la baza raționametului științific pentru studiul desfășurat de echipa din California.  Contribuțiile cercetării au constat în dezvoltarea și validarea unui pupilometru bazat pe smartphone care poate detecta atât modificarea relativă a dimensiunii pupilei, cât și măsurătorile absolute ale pupilei în milimetri, dar și furnizarea de date de fezabilitate a implementării acestui tip de pupilometru mobil în rândul persoanelor vârstnice. În urma cercetării, măsurătorile pupilometrului bazat pe aplicația smartphone au fost similare cu cele obținute de un pupilometru utilizat în clinică sau în laboratoare de cercetare. Rezultatele acestui studiu ilustrează potențialul de progres tehnologic rapid în sfera soluțiilor digitale din sănătate.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.