STUDIU: Dormi prea des? Unele dintre aceste persoane pot dezvolta hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

0
321

Un studiu realizat de cercetătorii din Tucson, Arizona, a scos la iveală faptul că persoanele care dorm des au șanse mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială și de a suferi un accident vascular cerebral. Psihologul clinician Michael Grandner a declarat că unul dintre semne este acela al unui somn slab pe timp de noapte care este asociat cu o sănătate mai precară. „Acest lucru se poate datora faptului că, deși a trage un pui de somn nu este dăunător neapărat, multe persoane care trag un pui de somn pot face acest lucru din cauza somnului deficitar din timpul nopții. Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate mai precară, iar siestele nu sunt suficiente pentru a compensa acest lucru”, a declarat Michael Grandner într-un comunicat. Grandner este șeful Clinicii de medicină comportamentală a somnului de la Banner-University Medical Center din Tucson, Arizona. Studiul a arătat că cei care au ațipit în mod obișnuit în timpul zilei au avut cu 12% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială în timp și au avut cu 24% mai multe șanse de a face un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu au ațipit niciodată. În cazul participanților la studiu care au mai puțin de 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20% în comparație cu persoanele care nu dormeau niciodată sau rareori. Studiul publicat în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii, a mai arătat că rezultatele s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au exclus persoanele cu risc ridicat de hipertensiune arterială, cum ar fi cele cu diabet de tip 2, cu hipertensiune arterială existentă, cu colesterol ridicat, cu tulburări de somn și care au lucrat în ture de noapte.

„Rezultatele demonstrează că somnul crește incidența hipertensiunii și a accidentului vascular cerebral, după ce au fost ajustate sau luate în considerare multe variabile cunoscute ca fiind asociate cu riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral”, a declarat dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru medicina circadiană și a somnului de la Școala de medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago. Studiul a folosit date de la 360.000 de participanți care au oferit informații despre obiceiurile lor de somn la UK Biobank, o mare bază de date biomedicale și o resursă de cercetare care a urmărit locuitorii din Marea Britanie din 2006 până în 2010. Persoanele care au participat la studiul britanic au furnizat în mod regulat probe de sânge, urină și salivă și au răspuns la întrebări privind somnul de patru ori pe parcursul celor patru ani de studiu. Un medic specialist din California de Sud este de părere că studiul nu a definit ceea ce ar trebui să fie un somn. În opinia acestuia un somn de o oră, sau două, nu este chiar un somn. „Un pui de somn revigorant și energizant de 15-20 de minute, în jurul prânzului până la ora 14.00, este 100% calea de urmat dacă nu ai dormit”, a spus specialistul în somn dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud. Cele mai multe dintre persoanele din studiu care au făcut sieste regulate fumau țigări, beau zilnic, sforăiau, aveau insomnie și au declarat că sunt persoane nocturne. „Tulburările de somn sunt legate de o creștere a stresului și a hormonilor de reglare a greutății care pot duce la obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 – toți factori de risc pentru bolile de inimă”, a mai adăugat specialistul.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.