Studiu InfoCons: Câte E-uri găsim în șunca de Praga?

0
172

Unul dintre alimentele preferate de români la micul dejun este șunca de Praga. Pe piața din țara noastră sunt mai multe societăți care comercializează produsul sub această denumire. Într-un studiu făcut de InfoCons (Asociația pentru Protecția Consumatorilor) ne sunt dezvăluite și E-urile pe care le conțin aceste produse alimentare. Printre E-urile conținute de șunca de Praga se numără și celebrul carmin, un colorant care este, de fapt, un pigment ce se obține dintr-o specie de gândaci ce trăiesc în anumite regiuni din America de Sud. Specialiștii Asociației pentru Protecția Consumatorilor au analizat 13 produse de tip șunca de Praga, produse care se pot găsi cu ușurință în comerț. Studiului a scos la iveală că numericul de E-uri din șunca de Praga variază între 4 și 10 aditivi. Președintele InfoCons avertizează că, în combinație cu alte produse, abundența de E-uri poate duce la probleme de sănătate.
„Șunca de Praga de nota 10? Da, însă ne referim la E-uri. Nu știm rețeta originală în calitatea noastră de consumatori, este complicat să fim cu toții mezelari, dar știm cu toții să consumăm și putem fi consumatori experți luând informații de la InfoCons. Astfel, putem mânca șunca de Praga și cu mult mai puține E-uri dacă citim eticheta și ne informăm. Să nu uităm! Șunca de Praga nu o mâncăm singură, ci o combinăm și cu o felie de pâine, cu muștar, cu o băutură carbogazoasă, astfel încât numărul de E-uri crește și, mai rău, multe din acestea se regăsesc în mai multe din produsele pe care le consumăm la o masă”, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons. În produsele studiate de asociația pe care acesta o conduce, au fost identificate mai multe tipuri de E-uri: E120 – Carmin, E250 – Nitrit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E301 – Ascorbat de sodiu, E316 – Izoascorbat de sodiu, E325 – Lactat de sodiu, E326 – Lactat de potasiu, E331 – Citrat de sodiu, E407 – Caragenan, E407a – Alga Euchema prelucrata, E412 – Guma guar, E415 – Guma Xantan, E425 – Guma Konjac, E450 – Difosfati, E451 – Trifosfati, E452 – Polifosfati, E508 – Clorura de potasiu, E621 – Monoglutamat de sodiu. Unele dintre acestea îi expun pe cei care consumă produsele la probleme cum sunt greața, diareea, probleme gastrointerstinale, alergii sau chiar dereglări hormonale. În plus, carminul, cunoscut sub numele de E 120, un colorant roșu produs din insecte, poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare la copii. Mai jos puteți consulta lista cu E-urile pe care le conține șunca de Praga comercializată în țara noastră:

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.