STUDIU: Peste 80 la sută din români petrec Paștele acasă

0
168

masa de paste  - STUDIU: Peste 80 la sută din români petrec Paștele acasă

82 la sută dintre români vor petrece Paștele acasă, în familie, și doar 4 la sută pleacă într-o excursie, deși mulți se bucură de concediu în această perioadă.  Datele reies dintr-un studiu IRES dat publicității vineri.

Peste 60% dintre cei chestionaţi vor primi musafiri în zilele de Paşte, iar printre cei primiţi în vizită se află membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiaţi (27%). Doar 6% vor primi în vizită colegi de serviciu.

În privinţa preparatelor tradiţionale de Paşte, aproape jumătate dintre respondenţi – 49% – spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, 40% din cei chestionaţi obişnuiesc să consume miel de Paşte, în timp ce 23% consumă de mai multe ori pe an.

Studiul mai arată că 43% vor cumpăra în acest an carne de miel, 25% vor cheltui între 200 şi 249 de lei pentru carne de miel, o cincime alocă între 100 şi 149 de lei, 12% între 50 şi 99 de lei, în timp ce 11% au pregătit între 150 şi 199 de lei.

Vinul de casă rămâne băutura alcoolică preferată de români pentru sărbătorile de Paşte pe care le petrec acasă – 48%, în timp ce 12% preferă ţuica şi 10% – berea. 20% dintre cei chestionaţi spun că în familiile lor nu se consumă băuturi alcoolice.

În ceea ce priveşte băuturile non-alcoolice, apa minerală sau plată este prima în topul consumului, 45% dintre respondenţi declarând că o consumă în cea mai mare măsură. Sucurile naturale şi sucurile carbogazoase sunt pe următoarele locuri – 24%, respectiv 23%, iar 4% consumă siropuri de fructe. De asemenea, 66% spun că vor face în casă prăjiturile pentru Paşte şi 14% declară că le vor cumpăra.

Mai bine de jumătate dintre respondenţi – 55% – spun că în acest an vor cumpăra cadouri pentru cei dragi, iar 44% nu vor face acest lucru. Jumătate susţin că, uneori, de sărbători obişnuiesc să ajute persoane nevoiaşe sau să doneze bani. 29% spun că fac aceste gesturi de fiecare dată şi 66% declară că intenţionează să facă acte caritabile şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.

La studiu au participat 1.006 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.