Subvenții anuale de până la 10.000 euro și 20.000 de euro pentru fermieri | Proiectul de lege a trecut de Comisia de Agricultură

0
331

Legea pentru sprijinirea fermierilor care produc cu adevărat și pun pe piață produse agricole primare sau livrează către fabrici produse agricole a primit avizul favorabil în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Proiectul de lege inițiat de deputatul PNL Ion Ștefan, în prezent ministru al Dezvoltării, prevede ca fiecare producător agricol să primească până la 20.000 de euro pe an pentru producția pusă în piață și până la 10.000 de euro pentru cea dată spre procesare. Conform proiectului legislativ, valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea a 200 de euro/tonă pentru produsele agricole comercializate către unități de procesare și 100 euro/tonă pentru produsele primare comercializate pentru consum.

„Este o veste bună pe care o aduc astăzi fermierilor din Vrancea și din întreaga țară, producători care, prin această lege inițiată de mine în calitate de deputat PNL de Vrancea și susținută de colegii liberali, pot beneficia de o subvenție, o primă de comercializare, de 200 de euro pentru fiecare tonă de produs comercializat pentru a fi industrializat și 100 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol comercializat adus pe piață. Mă bucur că, după câteva săptămâni de amânări și tergiversări, colegii parlamentari din Comisia de agricultură și-au dat seama cât de important este acest sprijin pentru producătorii agricoli români, fiind ca o gură de oxigen pentru economia locală. PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea, vrem să găsim în piață produse locale. Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe”, a transmis ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute NUMAI în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică. De prima de comercializare pot beneficia și producătorii de struguri! Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale:

– TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei;

– impozit pe profit mai mare de la procesatori;

– impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

De aceste subvenții beneficiază persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderi familiale/întreprinderi individuale din România care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 1. dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  b) posedă atestat de producător emis de autoritățile române;
  c) comercializează pe piață produsele agricole primare din producția proprie;
  d) dovedesc comercializarea produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător.

Prima de comercializare se acordă la cerere, însoțită de următoarele documente:

 1. adeverința în original care să ateste conform înscrisurilor de la registrul agricol suprafața de teren cultivată, suprafața de amenajări specifice destinate cultivării, suprafața de luciu de apă, respectiv numărul de animale/păsări/familii de albine deținut de către solicitant;
  b) atestatul de producător vizat la zi;
  c) dovada comercializării produselor agricole primare.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciu de apă sau ferma.

Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii.

Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 de euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual pe beneficiar. Fondurile pentru plata primei de comercializare provin din bugetul de stat. Camera Deputaților este for decizional cu privire la adoptarea acestui proiect de lege.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.