Sumele colosale pe care le primesc partidele politice de la stat!

1
256

În primele 6 luni din 2022, 24 de milioane de euro au fost împărțiți între „greii” din politica românească

Aproape 24 de milioane de euro este suma totală a subvențiilor pe care le-au primit patru partide politice de la stat în primele șase luni ale acestui an. Conform rapoartelor întocmite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), partidele cu reprezentare parlamentară (PSD, PNL, USR și AUR) au primit în conturi subvenții în valoare totală de 120.556.000 lei.

Partidul Social Democrat primește lună de lună, de la bugetul statului, puțin peste 8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, de la începutul anului și până în luna iunie, inclusiv, PSD a încasat puțin peste 48 milioane de lei (9,7 milioane de euro). Pe locul secund în ceea ce privește sumele alocate către formațiunile politice se situează Partidul Național Liberal. Liberaliilor le sunt virate în conturi fonduri de 6,7 milioane de lei în fiecare lună. În primele șase luni din 2022, PNL a încasat de la AEP peste 40,7 milioane de lei (8,25 milioane de euro). Partidului care a stat la guvernare vreme de 8 luni de zile îi revin 3,6 milioane de lei pe lună. Uniunea Salvați România a primit în cele șase luni aproape 22 de milioane de lei (4,45 milioane de euro), în timp ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are conturile mai pline cu 9,7 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro).

De subvenţie de la stat beneficiază şi Partidul Mişcarea Populară (PMP) care primește 419.000 lei lunar, dar și Partidul Pro România, a lui Victor Ponta, care încasează o subvenție lunară în valoare de 302.000 lei. Conform raportărilor cheltuielilor făcute de partidele politice, cea mai mare parte din acești bani (circa 60%) a mers către contractele și cheltuielile cu „presa și propaganda”. Restul fondurilor au fost redirecționate către plata chiriilor la sedii, personal și întreținerea spațiilor. Pe lângă acestea, formațiunile politice au folosit banii de la stat și pentru consultanță politică și juridică.

Începând cu anul 2008, partidele politice din România primesc subvenţii de la bugetul de stat prin intermediul Autorităţii Electorale Permanente. Conform legii, suma care poate fi alocată anual partidelor politice nu poate să fie mai mare de 0,04% din veniturile totale prevăzute în bugetul de stat. Banii sunt alocați în funcție de numărul de voturi primite la ultimele alegeri locale și parlamentare. Defalcat, 75% din bugetul anual este repartizat de AEP proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare (dacă au realizat pragul electoral), iar restul de 25% este împărţit proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile locale (dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean). Practic, votul dat de fiecare cetățean unui candidat la alegeri îngroașă, lună de lună, conturile partidelor politice.

Sumele repartizate de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, bani care pot fi folosiți pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, pentru cheltuieli de personal, pentru presă și propagandă, pentru organizarea de activităţi cu caracter politic, de deplasare în țară și străinătate, telecomunicații, cotizații pentru organizațiile politice internaţionale la care este afiliat partidul politic, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cheltuieli de protocol, birotică, comisioane bancare, pentru chiriile și utilităţile sediilor, pentru întreținere și reparaţii auto, asigurare, transport și pentru carburant.

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.