Tăbăcăria Tăchiță Nistor, monument istoric, este scoasă la vânzare. Autoritățile sunt îmbiate să o cumpere cu 100.000 de euro

0
536

Primăria Focșani se pregătește să refuze încă un monument istoric, o clădire datată 1896. Este vorba despre Tăbăcăria Tăchiță Nistor, pentru care municipalitatea nu își va exercita dreptul de preemțiune, aceasta însemnând că proprietarul, Vincon, o poate vinde fără probleme. Legal, la cumpărarea oricărui monument istoric au prioritate autoritățile și doar după ce acestea calculează că nu își permit sau nu își doresc o asemenea achiziție, proprietarul poate vinde către persoane fizice/ juridice. Iar joi, în ședința Consiliului Local Focșani tocmai aceasta se va discuta: neexercitarea dreptului de preemțiune pentru clădire. Prețul cu care autoritățile sunt îmbiate este de 100.000 euro, pentru Tăbăcăria Tăchiță Nistor (construcție cu un etaj) și o altă construcție, în suprafață de 1.165 mp, și teren în suprafață de 1.382 mp, de pe strada Rodnei. Informații despre monumentul istoric nu au apărut prea multe de-a lungul vremii. Se știe că a aparținut lui Tache Nistor, însă niciodată urmașii familiei nu au reintrat în posesia imobilului.

Tache Nistor, născut la Focșani în 10 iunie 1875, căsătorit, cu doi băieți și două fete, toți căsătoriți la rândul lor, afară de ultimul care a terminat Academia Comercială din Wiena, caracter ireproșabil, reputație indiscutabilă … Din 1902, fabrica lor a fost înscrisă la Tribunal, însă începută în mod primitiv din anul 1894. Denumită apoi Fabrica de tăbăcărie a fost adaptată ultimelor perfecționări în ce privește mașinile și metodele de fabricație. Relativ la fratele său sunt aceleași observații, adică persoană fără nici o încurcătură și cinstit ca mod de plată. Aceste considerații aparțin unei familii de oameni vrednici și sobri, devotați din generații în generații acestei profesiuni. Nu au uzat și nici nu au cerut creditul în proporția pe care o merită”, se arată într-un act din 1936 al Camerei de Comerț Focșani existent la Arhivele Vrancea, citat de Vrancea Altfel. Sursa citată descrie și o parte din trecutul glorios, precum și decăderea Tăbăcăriei: „o întindere de 2.000 mp și o clădire de 1.500 de mp, avea o putere industrială a afacerii cifrată la 1.405.834 lei în anul 1931 și un total de 19 angajați, salariile lucrătorilor erau între 2.000 de lei și 3.500 de lei, adică între 50 și 80 de lei pe oră, în total 66.000 lunar și 306.870 lei anual. Cu un capital inițial de 72.000 de lei și impozite anuale de 107.125 lei, fabrica a fost închiriată tot în familie celor doi fii. În cele din urmă afacerea a sfârșit prin a fi confiscată de stat în 1948, iar familia Nistor a rămas umilită și s-a împrăștiat în cele patru zări”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.