Tânărul din Ploscuțeni condamnat pentru o crimă din 2017 a fost pus în libertate pe considerentul că s-a reabilitat în penitenciar

0
521

Aproape 3 ani de închisoare a executat faptic un tânăr de aproape 22 de ani, după ce în septembrie 2017 i-a luat viața unui adolescent din Ploscuțeni. Reținut la scurt timp de la faptă, inculpatul a fost condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni, însă nu sub acuzația de omor, ci pentru lovituri cauzatoare de moarte: „l-a lovit de două ori cu pumnul în zona cervicală (partea posterioară a gâtului), M. G. căzând inconștient pe asfalt datorită unei leziuni interne suferite la coloana cervicală. Chiar și în timpul căderii, dar și după, R. A. C. i-a mai aplicat cu pumnul și piciorul câteva lovituri în zona feței, capului și toracelui minorul M. G., deși acesta nu mai era conștient”. Victima avea 16 ani la acel moment, iar procurorii au reținut că „din vara anului 2016 între cei doi tineri au existat mai multe incidente, unele violente, starea conflictuală dintre aceștia culminând cu incidentul din noaptea de 01.09.2017”.

După condamnarea definitivă, tânărul a ncercat să convingă judecătorii de mai multe ori să fie pus în libertate, iar una dintre aceste solicitări a fost admisă săptămâna trecută, hotărârea devenind definitivă. În acest dosar s-a reținut că inculpatul „a formulat cerere de acordare a beneficiului liberării condiționate, fără a exista și o propunere în acest sens formulată de Comisia pentru acordarea liberării condiționate din cadrul Penitenciarului Focșani”. Însă, fiind întrebați, reprezentanții penitenciarului au precizat că nu au nimic împotriva liberării condamnatului, în condițiile în care executase mai mult decât fracția de două treimi prevăzută de lege și avusese un comportament adecvat în detenție. Mai mult, instanța a apreciat că tânărul dăduse dovadă de bună-credință și achitase o parte din sumele pe care trebuia să le plătească către familia victimei: în total 35.000 de euro și 13.200 lei cu titlu de daune materiale.

Din procesul-verbal nr. 119/03.06.2020 al Comisiei pentru acordarea liberării condiționate din cadrul Penitenciarului Focșani rezultă că executarea pedepsei a început la data de 02.09.2017, iar până la data de 03.06.2020 condamnatul R. A. C. a executat un număr de 1.006 zile, are câștigate ca urmare a muncii prestate un număr de 42 de zile, are câștigate ca urmare a executării pedepsei în condiții necorespunzătoare un număr de 162 de zile, având astfel un total de 1.210 zile executate și câștigate.

Pentru îndeplinirea condiției privind fracția executată de cel puțin 2/3 (două treimi) din pedeapsă și pentru a deveni astfel propozabil în vederea discutării în Comisia pentru acordarea liberării condiționate, condamnatul trebuie să execute un număr de 1.094 de zile, fiind îndeplinită astfel fracția. Petentul se află la a doua analiză, fiind discutat la data de 18.02.2020 și amânat până la data de 02.06.2020 conform sentinței penale a Judecătoriei Focșani. Pe perioada executării pedepsei a participat la activitățile desfășurate în scopul reintegrării sociale, înregistrând unele progrese. A desfășurat activități lucrative. Nu a fost sancționat disciplinar, a fost recompensat de 2 ori. Pe perioada amânării a manifestat interes în vederea participării la activitățile desfășurate în scopul reintegrării sociale. A desfășurat activități lucrative. Beneficiază de suport din partea mediului familial. Petentul a făcut dovada în fața Comisiei privind achitarea parțială a obligațiilor civile stabilite în sarcina sa, dovedind bună-credință în repararea prejudiciului cauzat. 

Comisia pentru acordarea liberării condiționate a apreciat că acesta poate beneficia de liberarea condiționată și poate executa restul de pedeapsă în stare de libertate”, se arată în motivarea hotărârii, preluată de Rolii.

Având în vedere cele de mai sus, instanța a considerat că existau „destule premise ca perioada executată din pedeapsă să fie suficientă pentru reeducarea petentului, care și-a format o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și regulile de conviețuire socială, scopul educativ și preventiv al pedepsei fiind astfel atins, iar funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei sunt îndeplinite astfel încât acesta să se încadreze în viitor într-o viață normală în afara câmpului infracțional”.

Soluția dată pe 15 iunie anul acesta la Judecătoria Focșani a rămas definitivă la trei zile de la comunicare: „Admite cererea formulată de petentul condamnat RADU ALEXANDRU COSMIN, având ca obiect liberare condiţionată. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului din executarea restului din pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.