Taxa de habitat încinge spiritele deja încinse

0
430
Deja celebra sintagmă ”taxa pe habitat” aprinde și mai mult spiritele între cele două tabere din Consiliul Municipal Focșani.

Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, și consilierul municipal Nicu Tănase au susținut vineri o conferință de presă în care au tras un semnal de alarmă asupra instituirii unor noi taxe în municipiu.

În calitate de fost primar al comunei Jariștea, Cătălin Toma a spus că primarul este ales de cetățeni pentru a-i reprezenta și nu pentru a institui noi taxe.

“Primarul Focșaniului instituie taxe care la momentul acesta nu numai că reprezintă o îngrijorare, dar reprezintă și un grad de necunoaștere a bunului mers al comunității și al obștii care îl reprezintă. Primarul nu este ales să instituie taxe, primarul este ales să reprezinte cetățenii și să găsească soluții în așa fel încât să nu pună în pericol bunul mers al comunității pe care o reprezintă”, a spus Cătălin Toma.

La rândul său, liderul grupului PNL din Consiliul Local Focșani a spus că o taxă de 6 lei pe lună pe cap de locuitor este o sumă mult prea mare pentru niște servicii care, în viziunea liberalului, sunt deja incluse în alte taxe.

“Domnul primar vrea să bage o taxă pe spatele focșănenilor pentru salubritate, pentru curățenie, pentru deszăpezire și pentru iluminat. Această taxă deja există pentru aceleași servicii. El ce vrea? Să ne prostească? Să prostească focșănenii? Dânsul știe că majoritatea focșănenilor iau 10 la sută din salariul lui? Pentru focșăneanul de rând, 6 lei poate înseamnă pachetul cu care se duce la școală. Pe an, o familie de focșăneni plătește circa 300 de lei, mai mult decât impozitul pe casă”, a completat Nicu Tănase.

Joi, primarul Cristi Misăilă a transmis printr-un comunicat de presă motivele pentru care a inițiat proiectul de introducere a taxei de habitat. Edilul șef spune că nu își dorește această taxă, dar că este constrâns de legea 101 din 2006 privind salubrizarea, care prevede că primăriile sunt obligate să recupereze integral toate cheltuielile pentru un anumit tip de servicii, prin tarife și taxe speciale, aprobate de consiliile locale.

Mai mult decât atât, Misăilă mai spune că administrația locală a făcut cea mai mare investiție în utilaje din ultimii 20 de ani în domeniul salubrizării și deszăpezirii stradale din municipiu.

De aceea, proiectul instituirii taxei de habitat a fost supus dezbaterii publice, într-o consultare prealabilă cu cetățenii pentru a vedea dacă aceste cheltuieli vor trebui recuperate prin instituirea de noi taxe sau vor putea fi acoperite prin alocări de la bugetul local.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.