TOP 3 cele mai frumoase catedrale pe care trebuie să le vezi o dată în viață!

0
81

Catedralele au fost dintotdeauna unele dintre cele mai vizibile minuni arhitecturale. Încă din cele mai vechi timpuri, meșterii dădeau ce aveau mai bun din ei la construirea lor, astfel încât cu greu te puteai gândi că toate aceste minunății au fost, de fapt, create de un simplu om.

Pe lângă încărcătura spirituală pe care o poartă, catedrala devine, astfel, și un monument estetic, dedicat artelor. De aceea, de-a lungul timpului, ea a reprezentat mereu unul dintre punctele de atracție turistică în orașul în care a fost construită.

Ca întotdeauna, există catedrale mai impresionante decât altele, fie datorită semnificației, fie datorită arhitecturii unice. Să întocmești o listă cu cele mai impresionante, poate fi o muncă dificilă, însă nu imposibilă. De aceea, găsești mai jos câteva dintre cele mai notabile catedrale din lume, care îmbină într-un mod fascinant componenta simbolică cu cea estetică!

Iată ce catedrale trebuie să vizitezi măcar o dată în viață!

1. Catedrala Notre-Dame din Paris

Una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume, nu și-a câștigat renumele degeaba. Construcția impresionantă din secolul al XIV-lea, prima emblemă pentru arhitectura gotică, a fost tot timpul unul dintre monumentele celebre, de neratat, din Franța.

De la prima privire impresionează datorită grandorii ei. Fațada dantelată, cu 3 intrări bogat ornamentate și cele două turnuri patrulatere, de nu mai puțin de 69 de metri fiecare, îți creează din prima această impresie. Aceasta nu dispare, însă, nici odată ce intri în interiorul ei. Extrem de spațioasă și construită pe 3 rânduri de coloane, ea poate găzdui circa 10.000 de persoane.

Ca elemente distinctive se pot observa cele 3 roze, considerate unele dintre marile opere de artă ale creștinătății. Roza de Sud a fost dăruită catedralei de către Ludovic al IX-lea și este închinată în întregime Noului Testament.

notre dame - TOP 3 cele mai frumoase catedrale pe care trebuie să le vezi o dată în viață!

2. Domul din Milano

Dacă ești în cadrul unor curse din Italia spre România sau invers, atunci trebuie neapărat să îți faci timp și pentru un popas în Milano! A treia ca mărime din Italia, după Basilica San Pietro din Roma și catedrala Santa Maria din Florența, ea este cea mai fascinantă din punct de vedere arhitectural.

Catedrala cu 135 de turle este în întregime o dantelărie din piatră, în care sunt combinate elemente păgâne și religioase. Aceasta din cauză visului pe care l-a avut Gian Galeazzo Visconti, cel care a ordonat construirea ei. Se spune că, într-o noapte, Diavolul l-a vizitat pe Visconti și i-a ordonat să construiască o catedrală plină de figuri diabolice. Dacă nu va face precum îi cere, acesta îi va fura sufletul.

Înspăimântat, Visconti a ordonat imediat începerea construcției. De aceea, astăzi, poți vedea chipuri monstruoase sculptate în piatră, alături de figurile sfinților.

domul din milano - TOP 3 cele mai frumoase catedrale pe care trebuie să le vezi o dată în viață!

3. Biserica Sfintei Inimi din Barcelona

Atunci când vizitează Barcelona, oamenii sunt atrași imediat de celebra Sagrada Familia. Și, deși splendoarea ei nu poate fi pusă la îndoială, mai există încă o catedrală la fel de demnă de luat în seamă: Biserica Sfintei Inimi.

Situată pe Tibidabo, cel mai înalt munte din Barcelona, ea este cel mai înalt punct al acestui oraș. Deși este o versiune spaniolă a Basilicii Sacre-Coeur din Paris, ea nu este mai puțin demnă. Construită asemenea unei fortărețe, ea începe cu intrarea în criptă, plină de elemente gotice, pe lângă care urcă, de fiecare parte, un șir de scări ce conduc către biserica propriu-zisă. Odată ajuns aici, poți vedea întregul oraș.

bisierca sfintei inimi din barcelona - TOP 3 cele mai frumoase catedrale pe care trebuie să le vezi o dată în viață!

Iată, așadar, ce catedrale trebuie să vezi măcar o dată în viață. Pe lângă importanța istorică și spirituală, ele reprezintă adevărate embleme arhitecturale, așadar, dacă ai ocazia să le vizitezi, nu ezita să o faci. Vei vedea ceva care te va marca toată viața! (Sursa foto: Unsplash.com)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here