Tradiții și obiceiuri de 1 Martie. Care este semnificația mărțișorului

0
282
Supranumit simbolul renasterii naturii, al sperantei, al bunastarii, al reinnoirii, fiind totodata aducator de noroc, martisorul, un mic obiect-bijuterie prins intr-un snur alb cu rosu, este daruit persoanelor dragi pe 1 martie. Chiar daca in acest an nu pare sa vesteasca primavara, traditiile sunt respectate. Asadar, iata cateva legende, datini si obiceiuri legate de “sarbatoarea martisorului”.

Semnificatia firelor alb si rosu care se impletesc intr-un snur

  1. Arheologii ar fi gasit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, in timp ce albul – intelepciunea barbatului. Asadar, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.
  2. Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende. Astfel se spune ca Soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei – vestitori ai primaverii.
  3. Conform unui mit care circula in Republica Moldova, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Iarna a chemat vantul si gerul sa distruga floarea si ghiocelul a inghetat, insa Primavara a dat la o parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor. O picatura de sange fierbinte a cazut pe floare facand-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu pe zapada alba.
  4. De asemenea, cele doua culori ale snurului, rosu si alb, legate de un ornament simbolic (cosar, potcoava, trifoi, etc), reprezinta legatura interna a contrariilor: iarna/vara, frig/caldura.

Supranumit simbolul renasterii naturii, al sperantei, al bunastarii, al reinnoirii, fiind totodata aducator de noroc, martisorul, un mic obiect-bijuterie prins intr-un snur alb cu rosu, este daruit persoanelor dragi pe 1 martie. Chiar daca in acest an nu pare sa vesteasca primavara, traditiile sunt respectate. Asadar, iata cateva legende, datini si obiceiuri legate de “sarbatoarea martisorului”.

Motivul pentru care se daruieste martisorul persoanelor dragi

In general, femeile si fetele primesc martisoare, iar impreuna cu acesta se ofera adesea si flori timpurii de primavara. El este daruit oamenilor dragi pentru ca aduce noroc. In egala masura, se spune ca atunci cand oferi un martisor cu inima curata unei persoane pe care o apreciezi si la care tii cu adevarat, indupleci soarele sa-ti ofere sanatate, veselie, pofta de viata si iubire. In plus, gestul barbatilor de a oferi martisoare femeilor, este perceput ca un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.

Martisorul, simbol aducator de belsug

Potrivit traditiei, martisorul ar trebui purtat nu mai putin de doua saptamani la vedere, iar apoi ar fi bine sa fie agatat in crengile unui pom roditor pentru noroc si belsug in gospodarii. De asemenea, se spune ca o dorinta se va implini atunci cand este atarnat in pom.

Martisorul, purtat si de copii

Conform unei vechi traditii, se obisnuia ca pe 1 martie, copiilor sa le fie legat la gat sau la mana o moneda de aur sau de argint prinsa de un snur format din doua fire rasucite: bineinteles, unul alb si altul rosu. In anumite regiuni, copiii purtau martisorul chiar si 12 zile la gat. Apoi, acesta era legat de ramurile unui pom tanar, iar daca in anul respectiv pomului ii mergea bine, implicit si copilul urma sa ii mearga bine in viata.

Superstitie legata de semanat

In cazul in care de Martisor nu se poate semana ovazul, nici toamna nu se va putea semana graul de ploi multe. De asemenea, in mentalul colectiv s-a mai incetatenit si ideea potrivit careia daca va canta cucul in martie, atunci anul respectiv va fi unul bogat.

Cat timp este purtat martisorul

In principiu, martisorul se poarta pe toata durata lunii martie, insa acest obicei variaza in functie de regiuni:

  • in zona Bihorului, fetele poarta martisorul pana cand infloresc primii trandafiri sau ciresi sau pana cand va incepe sa cante cucul;
  • in Dobrogea, se poarta pana la venirea berzelor;
  • in alte zone, acesta se poarta atat timp cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii.

Regiuni diferite, traditii distincte

Chiar daca sarbatoarea martisorului este celebrata pe tot teritoriul Romaniei, exista traditii diferite in anumite zone:

  • In Moldova, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor.
  • In Banat, fetele necasatorite obisnuiesc sa se spele cu apa adunata de pe frunzele fragilor din padure in cazul in care isi doresc sa se casatoreasca in anul respectiv.
  • In zona Bihorului fetele se spala cu apa de ploaie pentru a fi sanatoase si frumoase.

Se aleg Babele

Pe 1 martie fiecare persoana isi alege o zi, adica o “baba”, care ilustreaza cum va arata viata lor in anul respectiv, si anume: luminoasa, noroasa sau posomorata.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.