ULTIMĂ ORĂ: Ce se întâmplă cu procesele începând cu 15 mai

0
370

Instanțele din județ se pregătesc să își reia activitatea odată cu încetarea stării de urgență, după ce timp de mai bine de o lună și jumătate procesele s-au desfășurat pe „cotă de avarie”. Au fost analizate de judecători doar cauzele urgente – atât în materie civilă cât și în materie penală, însă din 15 mai se vor relua toate procesele. Cu toate acestea, măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului rămân valabile, în mare parte. Azi, Secția pentru judecători din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi (8 pentru, 2 împotrivă) ca activitatea în instanțe, în perioada 15 mai – 31 august, să se desfășoare cu aplicarea mai multor reguli.

Aceasta este doar o hotărâre la nivelul CSM, urmând ca în câteva zile o decizie în amănunt să fie luată la nivelul Curții de Apel Galați, instanță în circumscripția căreia se află Tribunalul Vrancea  și Judecătoriile Adjud, Focșani și Panciu. Ce se știe sigur e că nimeni nu intră în instanțe fără echipamente de protecție individuale (probabil mănuși și mască), iar cei care nu se supun acestor reguli pot fi dați afară, fără drept de apel.

Până atunci, este important de știut că programul de funcționare al instanțelor va fi astfel stabilit încât să se mențină protejarea tuturor celor care își desfășoară activitatea aici. „Se recomandă ca accesul să fie permis participanților la procedurile judiciare, în sălile de ședință, cu 10 minute anterior intervalului orar în care sunt fixate cauzele respective; la compartimentele care desfășoară activități cu publicul, potrivit unei programări prealabile… cu respectarea regulilor de distanțare socială și doar în măsura în care justițiabilii nu au posibilitatea de a consulta dosare ori evidențe în format electronic”, se arată în hotărârea CSM.

Ca și până acum, programul concret de funcționare al instanțelor va fi afișat inclusiv pe site. „Accesul justițiabililor, al altor participanți la procesele civile și penale și al publicului în sediul instanței se recomandă a fi permis astfel încât să fie respectat intervalul de timp prevăzut la punctul 3 (10 minute – n.r.) și poate fi limitat în scopul respectării regulilor de distanțare socială. Atunci când refuză primirea unei persoane ce prezintă simptome de infectare SARS-CoV 2, persoana responsabilă din cadrul detașamentului de pază înștiințează de îndată președintele instanței sau persoana desemnată de acesta și, dacă este cazul, președintele completului de judecată, pentru a fi dispuse măsurile administrative sau judiciare necesare. În măsura în care este posibil, se recomandă ca intrarea și ieșirea din sediul instanței să se facă pe căi de acces separate”, recomandă CSM.

Un alt aspect analizat de CSM este legat de vacanța judecătorească, care în vremurile obișnuite începea imediat din iulie. Acum, CSM a decis că „vacanța judecătorească este de o lună, în intervalul 1 – 31 august. Concediul de odihnă anual pentru întregul personal poate fi efectuat și în afara duratei vacanței judecătorești, fără a perturba buna desfășurare a activității instanței”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.