ULTIMĂ ORĂ: DIICOT a clasat dosarul 10 august 2018 | Foștii șefi ai Jandarmeriei au fost scoși de sub urmărire

0
515

Dosarul protestelor din 10 august 2018 a fost clasat de procurorii DIICOT. În opinia procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Capitală nu a fost o lovitură de stat. În data de 10 august 2018, masive demonstrații antiguvernamentale s-au transformat în violențe fără precedent. Au fost zeci de răniți, atât în tabăra manifestanților, cât și în cea a forțelor de ordine. După ce DIICOT a anchetat posibilele infracțiuni comise la acea dată, a decis să claseze cazul. Este vorba despre clasarea acuzațiilor lansate de guvernanți, legate de o posibilă lovitură de stat, cât și cele dinspre reprezentanți ai manifestanților, care au invocat că Guvernul a pregătit din timp represiunea. Conform unui comunicat emis de DIICOT, cercetările în acest dosar vor continua, însă doar cele referitoare la jandarmi ce au acționat cu o violență în afara legii. Totul se întâmplă la aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei. În aceeași decizie a procurorilor DIICOT, șefii Jandarmeriei au fost scoși de sub urmărire penală.

Iată o parte din comunicatul transmis de procurorii DIICOT:

„Acțiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 pe parcursul desfășurării autointitulatului ”Miting al Diasporei”, într-un demers de contestare a calităților profesionale/morale ale unor membrii ai executivului și Parlamentului, chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunțării acestora la funcțiile publice deținute, nu au avut și nu au putut avea valoarea de afectare a securității naționale circumscrisă unei acțiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituționale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat.

În urma numeroaselor incidente violente dintre protestatari și forțele de ordine, momentul intervenţiei a fost decis de către comandantul acţiunii şi determinat de necesitatea eliminării riscurilor privind viaţa şi integritatea corporală a membrilor forţelor de ordine şi a participanţilor la manifestare (violențele îndreptate împotriva forțelor de ordine începuseră să capete forme extreme culminând cu sustragerea unei arme de foc și a muniției aferente pe fondul blocării, izolării și agresării brutale în mijlocul mulțimii a unui număr de doi jandarmi; înmulțirea situațiilor în care, în demersul de agresare a forțelor de ordine, obiectele contondente aruncate de unii protestatari loveau în cădere alți protestatari, etc.)

Urmărirea penală administrată în cauză a stabilit că, pe parcursul evenimentelor din data de 10.08.2018 au fost extrase din mulțime și sancționate contravențional un număr de 62 de persoane din care 36 au fost conduse la secțiile de poliție. Totodată, pentru un număr de 52 de persoane au fost deschise dosare penale pentru săvârșirea de infracțiuni pe parcursul adunării publice de protest. Deosebit de situația acestor persoane, s-au înregistrat și cazuri în care, în urma acțiunilor de izolare și extragere din mulțime a celor care se manifestau violent, aceștia au reclamat producerea de leziuni pentru investigarea cărora s-a procedat la conducerea lor la unități spitalicești, respectivele persoane revenind mai apoi în piață fără ca în cazul lor să se mai fi realizat sancționarea contravențională ori constatat săvârșirea de infracțiuni.

…Au fost înregistrate și situații în care jandarmi, aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, arfi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari, fapt pentru care a fost dispusă declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în comunicatul DIICOT. Comunicatul procurorilor poate fi citit integral AICI.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.