ULTIMĂ ORĂ: Primarul din Câmpuri, ARESTAT pentru 30 de zile

0
463
Costel Mateiu, primarul comunei Cîmpuri, a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia judecătorilor a venit la expirarea celor 24 de ore în care primarul din Câmpuri a fost reținut la finalul audierilor care au avut loc miercuri seara la sediul Parchetului Vrancea.

Reamintim că, Mateiu împreună cu viceprimarul comunei Ion Vlad au fost ridicați de procurorii vrânceni în cursul zilei de miercuri și conduși să dea explicații în fața procurorilor.

Iată ce au transmis procurorii în cursul zilei de joi:

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este înregistrat dosarul nr. 2429/P/2017 în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
  • MATEIU COSTELpentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, de art. 132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 C.p., fals în declaraţii,  prev. de art. 326 C.p., ambele cu aplicarea art. 38 al. 2 C.p. şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  prev. de art. 132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin.1 C.p. și fals intelectual,  prev. de art. 321 C.p., ambele cu aplicarea art. 35 alin.1 C.p. (8 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 al. 1 C.p.;
  • VLAD ION, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  de art.132 din Legea 78/2000 cu referire la art. 297 alin. 1 C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., ambele cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. (8 acte materiale) și art. 38 al. 1 C.p.;
  • FILIP IRINA ELENA, administrator al SC NEMIFOREST SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.p.

La data de 23.06.2017 o echipă mixtă formată din reprezentanţii poliţiei, gărzii forestiere şi ITM au efectuat  un control în zona de exploatare a masei lemnoase aparţinând Ocolului Silvic Soveja,  ocazie cu care inspectorii ITM Vrancea au identificat, în punctul ,,Cremeneţ Ciurba” din  comuna Cîmpuri, un număr de 5 persoane care lucrau  fără forme  legale la SC  Nemiforest SRL, societate care are ca obiect de activitate principal exploatarea şi comercializarea materialului lemnos în formă brută.

Din probatoriul administrat în cauză, a reieşit că, primarul comunei Cîmpuri, inculpatul Mateiu Costel, se comportă ca un administrator de fapt al societăţii comerciale S.C. NEMIFOREST S.R.L. Cîmpuri, al cărei administrator de drept este concubina sa inculpata Filip Irina Elena şi că acesta s-a prezentat, la data de 29.06.2017, la sediul ITM Vrancea, ocazie cu care a declarat în fals faptul că cele 5 persoane, descoperite la data controlului, ar fi lucrat fără forme legale la Primăria Cîmpuri şi nu la SC NEMIFOREST SRL, asumându-şi în totalitate, în numele primăriei, consecinţele nerespectării dispoziţiilor legale privind  munca, ceea ce a avut ca şi consecinţă faptul că SC Nemiforest SRL, societate administrată de inculpata FILIP IRINA ELENA, concubina inculpatului, nu a mai fost sancţionată contravenţional, răspunderea legală fiind transferată în sarcina UAT Cîmpuri,  căreia i s-a aplicat o amendă de 40.000 lei.

Acţionând în acest fel, inculpatul Mateiu Costel, în exercitarea atribuţiei de reprezentare a UAT Cîmpuri, în conformitate cu prev. de art. 62 din Legea 215/2001 privind  administraţia publică locală, şi-a îndeplinit în mod defectuos această atribuţie,  încălcând astfel prevederile art. 61 alin. 2 din acelaşi act normativ, conform cărora ,,primarul  asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor,  ale prevederilor constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţei Guvernului, a hotărârilor Consiliului Local, dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători,  ai  autorităţilor, administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor Consiliului Judeţean în condiţiile legii” şi în loc să garanteze respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de art. 16 alin. 1-3 din Legea 53/2003 rep., privind încadrarea în muncă,  inculpatul a contribuit la încălcarea acestor dispoziţii legale, conducând astfel la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale unei alte persoane juridice decât cea vinovată de săvârşirea contravenţiei.

Faptele inculpatului Mateiu Costel au produs o vătămare drepturilor şi intereselor legitime ale Primăriei Cîmpuri,  care are garantat prin lege dreptul de a nu fi trasă la răspundere  contravenţională pentru o faptă pe care nu a săvârşit-o,  şi, totodată, au produs un folos necuvenit pentru SC Nemiforest SRL, în cuantum de 40.000 lei,  echivalentul amenzii care a fost aplicată Primăriei Cîmpuri.

Din aceleaşi elemente de probă a rezultat că inculpata Filip Irina Elena a săvârşit infracţiunea de fals în declaraţii, declarând în mod nereal  în faţa funcţionarilor ITM Vrancea, în calitate de administrator al SC Nemiforest, că cele cinci persoane descoperite la controlul din 23.06.2017, în punctul ,,Cremeneţ Ciurba” din  comuna Cîmpuri, nu lucrau la  societatea pe care o administrează, ci la primăria Cîmpuri, urmărind astfel transferarea răspunderii contravenţionale în sarcina  UAT Cîmpuri,  care a şi fost sancţionată cu suma de 40.000 lei.

În urma efectuării, la data de 01.11.2017, a percheziţiei la sediul Primăriei Cîmpuri s-a constatat că inculpaţii Mateiu Costel şi Vlad Ion, viceprimarul comunei Cîmpuri, şi-au încălcat atribuţiunile de serviciu, stabilite prin art.17 şi respectiv 19 şi 21 din OG 55/2002,  întocmind şi semnând în fals documente prin care atestă prestarea muncii în folosul comunităţii, de către un număr de opt persoane, acte pe care le-au comunicat Judecătoriei Panciu, însă în realitate niciuna dintre aceste persoane nu a executat obligaţia, deşi, conform art. 21 din OG 55/2002, în cazul în care contravenientul, cu rea voinţă, nu se prezintă la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii contravenţionale, la sesizarea primarului sau a  unităţii de poliţie,  judecătoria  poate înlocui această sancţiune cu sancţiunea amenzii.

Acţionând în acest mod, inculpaţii au produs o vătămare a dreptului legitim al Primăriei Cîmpuri de a încasa sumele stabilite ca amenzi contravenţionale pentru persoanele stabilite.

Prin ordonanţa nr. 2429/P/2017 din data de 01.11.2017, s-a dispus reţinerea inculpatului Mateiu Costel, pe o durată de 24 ore, începând cu data de 01.11.2017, orele 1930, până la data de 02.11.2017, orele 1930, urmând a fi formulată propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate ce nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.