ULTIMĂ ORĂ: Primarul Iordache Cazacu, achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de fapte de corupție

0
928

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv în dosarul în care Iordache Cazacu, primarul comunei Fitionești, a fost trimis în judecată în vara anului 2017 pentru fapte de corupție.
Iordache Cazacu a fost achitat în urmă cu un an la Tribunalul Vrancea, iar acum instanța de judecată a considerat că acea sentință a fost cea corectă. „Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Galați împotriva sentinței penale pronunţate de Tribunalul Vrancea. Respinge, ca tardiv formulat, apelul părții civile Miisterul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu sediul în București (succesor legal al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) împotriva aceleiași sentințe penale. …obligă pe partea civilă – apelantă la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în hotărârea pronunțată în această seară la Galați.

Niciodată o veste bună nu vine singură! Astăzi a fost dată pronunțarea în dosarul instrumentat de DNA Galați! Așa cum am spus de fiecare dată că sunt nevinovat, astăzi Curtea de Apel Galați a hotărât: achitat pentru toate capetele de acuzare! Nevinovat, atât eu cât și contabila Dună Nicuța-Dana. Mereu am spus: să lăsăm justiția să-și facă treaba!”, a scris primarul din Fitionești în această seară pe Facebook.

În dosar a fost trimis în judecată, pe lângă primarul și contabila primăriei, și un administrator de firmă. Potrivit soluției rămase definitive, singurul care a fost condamnat este acesta din urmă, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare. În iulie 2017, primarul Cazacu și contabila erau acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, precum și de fals intelectual, în formă continuată, în timp ce administratorul societății comerciale fusese trimis în judecată pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în modalitatea participației improprii, complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și complicitate la fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 16 august 2011, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și o asociere formată din Primăria comunei Fitionești, județul Vrancea și o fundație, a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect „Extindere și reabilitare clădire existentă în vederea înființării unui Centru asistență și suport pentru persoane vârstnice (…)”.
În acest context, în cursul anului 2012, prin procedura de atribuire prin licitație a patru contracte de achiziție publică, a fost desemnată câștigătoare, pe baza unei documentații falsificate, societatea administrată de inculpatul Vlaicu Stănică.
Ulterior, aceasta a și obținut pe nedrept suma totală de 86.522 lei fără T.V.A. (107.288 lei cu T.V.A.) aferentă contractelor respective, sumă pe care ulterior primăria comunei Fitionești și-a decontat-o de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitatea sa de beneficiară a contractului de finanțare.
În același context, în perioada 28 februarie 2013-15 mai 2013, inculpatul Cazacu Iordache, în calitate de primar al comunei Fitionești, jud. Vrancea, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, cu rea-credință, a semnat și înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului două cereri de rambursare cărora le-a atașat mai multe documente justificative falsificate (note de intrare recepție, facturi fiscale, procesele-verbale de recepție etc.).
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile de 36.345 lei fără T.V.A. (45.068 lei cu T.V.A.), reprezentând contravaloarea unor bunuri care nu au fost livrate niciodată primăriei comunei Fitionești.
Până la data încheierii prezentului rechizitoriu, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză”, comunica DNA Galați în urmă cu 3 ani.

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.