ULTIMĂ ORĂ: Spitalul Județean Focșani, vizat de procurori și polițiști într-un scandal incredibil

0
1086

Procurorii  şi poliţiştii fac marţi 26 de percheziţii la cabinetele unor medici din Bucureşti, Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la cinci societăţi comerciale cu specific medical. Vizat de anchetă este și Spitalul Județean Vrancea.

Procurorii au în lucru un dosar ce privește studii clinice pentru autorizarea punerii pe piață a unor medicamente care afectează starea de sănătate a populației, faptele vizate fiind de luare și dare de mită, abuz în serviciu și fals în înscrisuri.

Potrivit Parchetului îCCJ, poliţiştii, sub coordonarea procurorilor, fac 26 de percheziţii la cabinetele unor medici aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical care reprezentau interesele sponsorilor.

Totodată, în baza ordonanţelor emise de către procuror, sunt ridicate înscrisuri şi probe la un 31 de unităţi sanitare din judeţele Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

“Din cercetări a reieșit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale).

Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor – subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.

Medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, în realitate.

Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul comanda studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

La activități participă polițiști din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, din cadrul D.G.P.M.B, precum și cei din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Verificările financiar – fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală”, se arată în comunicatul polițiștilor.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.