Parlamentul European a adoptat marți (6 februarie) o directivă extrem de importantă privind siguranța rutieră, care va avea un impact semnificativ asupra modului în care cetățenii europeni pot conduce în statele membre ale Uniunii Europene. Noua directivă stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun alt stat membru.
Această mișcare legislativă vine în contextul în care tendințele recente arată o creștere alarmantă a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în 2022, cu 3% față de anul precedent. De asemenea, clasamentul general al ratelor de decese din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, cu România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 de decese la un milion de locuitori.
O componentă crucială a acestei directive este stabilirea unui sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Prin intermediul acestui sistem, autoritățile pot aplica sancțiuni adecvate în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României.
Printre încălcările prevăzute de directivă se numără viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.
Această directivă reprezintă un pas esențial în atingerea obiectivului Uniunii Europene de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030. A conduce în Uniunea Europeană vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii.