Un ONG din Vrancea a realizat o hartă online cu instituțiile care au dispozitive de acces pentru persoanele cu dizabilități

0
151

Grupul DizAbil.EU este un ONG din Vrancea format din persoane cu dizabilități, aparținători și chiar susținători ai acestora care luptă pentru un lucru aparent banal: accesibilizarea spațiilor publice din Vrancea. În trecut, grupul a derulat campaniile „Vrem o viață fară bariere” prin care a solicitat autorităților locale alocarea de fonduri în buget pentru accesibilizare și „Vrem un Focșani fără bariere” prin care a cerut decidenților accesibilizarea clădirii fostei Prefecturi a Județului Putna, a Teatrului Muncipal Maior Gh. Pastia și a trotuarelor la nivelul trecerilor de pietoni. În acest context, ONG-ul a implementat un proiect numit „Harta Accesibilizării Orașului Focșani”, proiect finanțat prin Programul Start ONG. „Proiectul are ca rezultat principal crearea unei hărţi cu accesibilizările existente în instituţiile și spațiile publice din Focșani, instrument util persoanelor cu nevoi speciale, şi nu numai, din comunitatea locală cât şi a turiştilor. Proiectul Harta Accesibilizării Orașului Focșani continuă direcţia deschisă de campania Vrem un Focșani fără bariere, derulată de grupul DizAbil.Eu in ultimii ani, şi trage un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu mobilitate redusă în spațiul public. În proiect au fost implicaţi membrii grupului, persoane cu dizabilități, și voluntari fără probleme de mobilitate.

Pentru implementarea proiectului și-au adus contribuția 20 de voluntari și au fost evaluate 220 de obiective ce se vor regăsi pe hartă. Deși unitățile de învățământ au fost introduse pe hartă nu au putut fi evaluate în absența unei aprobări primite de la Inspectoratul Școlar Vrancea. Obiectivele evaluate au fost împărțite în funcție de nivelul de accesibilizare în: accesibilizate, parțial accesibilizate și neaccesibilizate. Pe hartă au fost marcate și gropile (capcane) din trotuare ce pun în pericol deplasarea în siguranță a utilizatorilor de scaun rulant dar și trecerile de pietoni ce nu sunt accesibilizate. Harta va putea fi vizualizată la următorul link: https://dizabil.eu/accesibilizare/, se arată într-un comunicat al Grupului DizAbil.EU, trimis pe adresa redacției noastre. Proiectul s-a derulat în perioada 15 iulie – 1 octombrie și va lua sfârșit sâmbătă, 2 octombrie, odată cu o întâlnire între între membrii organizației, voluntarii implicați în activitate, autorități locale și presă, întâlnire ce va avea loc la Muzeul Unirii din Focșani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.