Undă (aproape) verde la angajat neveste

0
341

Doi parlamentari vrânceni, ambii făcând parte din comisia juridică a Camerei Deputaților, se numără prin inițiatorii unui proiect care stârnește deja constroverse, după ce a trecut de Senat, unde a fost adoptat tacit. Este vorba despre deputații PSD de Vrancea Victor Roman și Ciprian Nica, cel de-al doilea deținând, de altfel, funcția de vicepreședinte al comisiei. Alături de alți colegi parlamentari, ei au inițiat un proiect de modificare a Codului Penal, care scoate nepotismul din sfera penalului. Mai exact, dacă în prezent, angajarea unei rude de către un funcționar public este considerată infracțiune, pe viitor, dacă proiectul inițiat de cei doi va fi adoptat și, ulterior, promulgat, fapta respectivă va fi scoasă din sfera penalului.

Iată ce prevede în prezent Codul Penal:

“Fapta funcţionarului care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”

Și iată ce spune proiectul adoptat de senatori:

“Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situatii:

  • emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative
  • ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta
  • exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”

Proiectul care îi are printre inițiatori pe cei doi parlamentari vrânceni urmează să fi supus dezbaterii în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

(George Teodorescu)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.