Unitățile de învățământ din Focșani au nevoie de aproape 4 milioane de lei pentru a începe cursurile în siguranță. „Bugetul nu are de unde să asigure aceste sume”, avertizează primarul

0
542

Previziuni sumbre pentru începerea anului școlar în municipiu, discuțiile fiind făcute azi în fața tuturor focșănenilor. În fine, a celor interesați de întâlnirea online pe care au avut-o consilierii în ședința de azi, când, la un moment dat, s-a discutat despre aprobarea rectificării bugetului municipiului. Buget care, potrivit primarului Cristi Valentin Misăilă, nu poate susține sumele necesare pentru începutul noului anului școlar. „Școala în acest moment este total nepregătită să înceapă un nou an școlar pe o schemă aplicabilă codului galben, când jumătate din elevi ar trebui să urmeze cursurile online”, a atras atenția primarul, în contextul în care în unitățile de învățământ este nevoie de materiale de protecție, unele dintre acestea nu au camere performante, nu au bandă de internet suficient de largă, nemaivorbind de faptul că nu toți elevii au gadgeturi. Acestea sunt câteva dintre lipsuri, însă guvernul a anunțat deja că bunurile pot fi achiziționate apelând la fonduri europene. Cristi Misăilă a citit totuși din respectiva ordonanță și termenele pentru aceste fonduri europene. „Avem o adresă venită din partea Guvernului României, cabinet vicepremier. Lansarea Ghidului solicitantului se face abia în septembrie, lansarea oficială se face în 15 octombrie, depunerea cererilor de finanțare se face din 15 octombrie până în 15 ianuarie. Încheierea contractului de finanțare se face cu data de 1 decembrie, depunerea cererilor de rambursare și decontare a cheltuielilor cu achizițiile efectuându-se cu data de 15 decembrie. Anul școlar începe pe 14 septembrie. Fac un apel la primul ministru, la doamna ministru al Educației, să pună la dispoziție sumele necesare, pentru că noi nu avem de unde de la buget să alocăm asemenea sume. Cu mare regret spun că în acest moment, învățământul din municipiul Focșani nu este pregătit să înceapă anul școlar în siguranță, în contextul acestei pandemii. Ni s-au pus niște sarcini în cârcă pentru care nu avem resurse. Aveam solicitare de la unitățile de învățământ ca în buget să includem aceste sume, de 3,94 de milioane lei. O spun public că bugetul nu are de unde să asigure aceste sume”, a spus primarul, care a propus totodată și o altă opțiune: aceea a unei achiziții la nivel național.

Pe subiect a avut o intervenție și consilierul local Costel Bîrsan, care a atras atenția că se pot lua bani „de la catedrale”. „Un gospodar se gândea și la rău. Punea ceva de-o parte pentru vremuri grele”, a spus acesta, sugerându-i primarului să îi scrie premierului, iar de aici, Cristi Misăilă a explicat că i-a scris și nu a primit răspuns, drept pentru care a venit cu o rugăminte către Ana Maria Dimitriu, anume să îi ducă lui Ludovic Orban un memoriu. Ana Maria Dimitriu i-a spus însă primarului să îi trimită un mail premierului, care ar ajunge mai repede și urma ca aceasta să îi dea „cu mare drag” o adresă la care să poată fi trimis memoriul. A rămas totuși ca în tren, cine pe cine va suna pentru ca documentul să ajungă de la Focșani la București.

Credeți-mă că Guvernul Orban și președintele Iohannis sunt cei în măsură să ia deciziile cele mai bune pentru începerea anului școlar. Și cu siguranță nu vor lăsa copiii în aer. Ce nu știți dumneavoastră e că în Focșani fiecare director de școală a luat măsuri pentru începerea anului școlar. Au luat măsuri pentru distanțare, au eliberat clasele de anumit mobilier de care nu aveau nevoie, au distanțat băncile”, a ținut însă să asigure Ana Maria Dimitriu, anume că s-au luat măsuri de precauție și prevenire.

În final, proiectul a trecut cu 13 voturi pentru, o abținere și 5 neparticipări la vot. În proiectul de hotărâre propus în plus față de ordinea de zi era vorba despre rectificarea bugetului local al municipiului. Astfel, conform proiectului, la venituri se suplimenta cu 776 mii lei subcapitolul bugetar „Sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor”, cu 78 mii lei subcapitolul bugetar „Subvenții pentru finanțarea liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, pentru secțiunea de finanțare” și cu 97 mii lei subcapitolul bugetar „Subvenții pentru finanțarea liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, pentru secțiunea de dezvoltare”, în timp ce la cheltuieli urmează a se majora cu 436 mii lei în bugetul propriu al Direcției de Asistență Socială Focșani la subcapitolul bugetar „Asistență socială în caz de invaliditate” – 100 mii lei „Salarii de bază” și restul la „Ajutoare sociale în numerar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.