Urarea deputatului de Vrancea Ion Ștefan de Ziua Focșaniului

0
117
La mulți ani, Focșani! La mulți ani, focșăneni!

Astăzi, 6 iulie, este ziua de naștere ”cu acte” a orașului nostru, însă puțini dintre noi știm asta și, din păcate, și mai puțini dintre noi celebrăm această dată, altfel decât cu mici și bere și muzicanți la ureche. La 6 iulie 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul care consfințea unirea celor două orașe-târguri de graniță, Focșani Moldoveni și Focșani Munteni.

Un decret care parafa, astfel, Unirea de la 24 ianuarie 1859. În acest an celebrăm 155 de ani de la semnarea acestui decret de unificare. Ce înseamnă Focșaniul acum, în 2017? Pentru cei mai mulți dintre noi înseamnă acasă, cu toate neajunsurile unui municipiu de provincie. Dacă unii abia așteaptă să revină acasă, la Focșani, situația economică actuală îi împinge pe și mai mulți să plece și să își facă o casă în altă parte.

Domiciliu care, din păcate, nu poate deveni cu adevărat ”acasă” atât timp cât familia nu-ți este alături. Noi, clasa politică, poate ar trebui să reflectăm mai mult asupra acestui aspect de înstrăinare a cetățenilor, fie că vorbim de focșăneni, fie de vrânceni! Politicienii trebuie să aibă acest deziderat nobil, de a asigura condițiile pentru ca cei plecați acum să revină Acasă, la Focșani! Dar pentru a atinge acest țel, este nevoie de muncă, dăruire, integritate, morală și educație. Și mai mult, pentru a atinge acest țel, trebuie să realizezi că ai o datorie față de comunitate!

La mulți ani, focșăneni de acasă și de departe!

Sursa foto facebook Focșani vechi, hartă a Focșaniului realizată de austrieci la 1856.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here