Vaccinarea numai la medicul de familie şi asigurarea fertilizării in vitro gratuit. Ce alte modificări apar în sistemul medical din 1 aprilie

0
164

1 aprilie vine cu noutăți în sistemul medical,  odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru şi a pachetelor de servicii. Vă prezentăm câteva dintre modificările ce intră în vigoare de la 1 aprilie, modificări de care trebuie să știe și pacienții dar și cadrele medicale, deopotrivă:

Începând cu 1 aprilie, medicii de familie vor putea administra medicamente pacienţilor lor intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, în timpul programului de lucru în cabinet. În plus, s-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, numărul acestora ajungând la 42.

Consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, copiilor de până la 1 an, copiilor cu vârsta între 0 şi 18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuzelor şi, de la 1 aprilie, şi asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

De asemenea, creşte, de la două la patru, numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.

A crescut şi numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice. Astfel, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi se acordă trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună. În prezent, se acordă o consultaţie pe lună sau pe trimestru pe asigurat, după caz.

În pachetul de bază au fost introduse şi proceduri/tratamente/ terapii noi: biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.

Vaccinările cuprinse în calendarul naţional de vaccinare, precum şi a vaccinării la grupele la risc vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Această decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor medicale în şcoli, dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenţa unor copii neşcolarizaţi, existenţa, în cadrul aceleiaşi clase a unor copii cu ani de naştere diferiţi, a unora repetenţi sau veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ.

După 1 aprilie, coplata poate fi percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu este prevăzută în prezent. Asiguraţii vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei/ serie de proceduri.

Începând cu 1 aprilie, se vor derula 29 de programe naţionale de sănătate, dintre care 15 programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice vor fi derulate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii, iar celelalte 14 vor fi derulate şi finanţate de către CNAS În cadrul Programului naţional de oncologie, va funcţiona, de la 1 mai, un subprogram de radioterapie, cu buget distinct.

Totodată, în cadrul Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, va fi reluată efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer. Acest subprogram este destinat cuplurilor afectate de disfuncţii ale sistemului reproductiv şi care au nevoie de tratamente pentru a avea copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.