Putine lucruri sunt mai enervante decat un prieten cicalitor sau o ruda bagacioasa care te intreba cand ai de gand sa te casatoresti, cand ai de gand sa te “cumintesti” sau cand ai de gand sa faci copii.
Desi multe persoane se inarmeaza cu zicala “Fiecare la timpul lui si al meu inca nu a venit”, indiferent daca o considera sau nu adevarata, este aproape imposibil ca la un moment dat sa nu se simta fortate de “ceasul biologic” impus de stereotipiile societatii.
Chiar daca detestam astfel de intrebari cicalitoare, multi dintre noi ne punem, totusi, intrebarea: “Care este varsta potrivita pentru…?” (mutat impreuna cu partenerul, casatorit si a avea copii). Daca pe unii dintre noi ne multumim cu zicala “Fiecare la timpul lui”, oamenii de stiinta au incercat sa afle cifrele exacte care indica varsta potrivita pentru acesti pasi importanti in viata.
Varsta potrivita pentru a te muta cu partenerul
Ani la rand, specialistii in psihologie si in terapie de cuplu au sustinut ca este recomandat ca partenerii sa locuiasca impreuna inainte de casatorie. Un studiu publicat in 1992 arata ca cuplurile care nu au locuit impreuna inainte de casatorie prezinta cu 46% mai multe riscuri de a divorta decat partenerii care au trait impreuna. Insa noi cercetari sociologice arata ca mutatul impreuna nu prezinta o influenta atat de mare asupra sanselor de reusita in casnicie pe cat se credea, ci ca cel mai important este, de fapt, angajamentul emotional pe care si-l ia fiecare partener. Pana una alta, exista persoane care locuiesc cu partenerii de cuplu, dar care nu-si asuma angajamentul de a “lucra impreuna” la o viata in doi.
Studiul National pentru Dezvoltare Familiala, realizat in perioada 2006-2010 in SUA, arata ca indicat este ca o femeie sa se mute cu partenerul de cuplu cand aceasta are varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani. O femeie cu varsta intre 25-29 de ani are sanse mari sa se casatoreasca cu barbatul cu care are o relatie amoroasa si cu care traiesc, iar casnicia prezinta o mai mare durabilitate, in timp ce tinerele care se muta cu partenerii inainte de 24 de ani ajung adesea sa se desparta in aproximativ trei ani.
Varsta potrivita pentru a te casatori
Persoanele care se casatoresc inainte de varsta de 23 de ani prezinta riscuri crescute de a divorta, arata un studiu realizat de Pew Research center. In cazul femeilor, varsta medie optima de casatorie la care riscurile unui divort sunt scazute este de 27 de ani, in timp ce la barbati este de 29 de ani.
Varsta potrivita pentru a avea copii
Este absolut firesc ca proaspetii casatoriti sa-si acorde un an sau doi pentru ei insisi inainte de a face un copil, bineinteles, in situatia in care casatoria nu a avut loc cu mireasa cu burta la gura.
Pe de alta parte, statisticile arata ca cuplurile care au un copil in primul an de casnicie prezinta sanse mai mari sa continue sa fie casatoriti si la 15 ani dupa ce au spus “Da” in fata starii civile.
Totusi, tot statisticile arata ca cuplurile care se casatoresc in momentul in care Ea este insarcinata, asadar concep un copil inainte de a-si pune pirostriile, prezinta riscuri enorme de divort chiar in primii ani dupa nasterea copilului.
Pe de alta parte, exista conceptul temporal de “prea tarziu” pentru a avea un copil. Psihologi si ginecologi sustin, deopotriva, ca o femeie este indicat sa aiba un copil pana la implinirea varstei de 35 de ani. Din punct de vedere biologic, sansele de a avea un copil, asadar gradul de fertilitate, scade semnificativ dupa aceasta varsta. Din randul femeilor care au 40 de ani, doar 65% au reusit sa aiba un copil.
Sursa: lyla.ro