Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă și pe lângă brazii ce-și așteaptă cumpărătorii, în piețe putem găsi și vâscul. În tradiția noastră nu avem o istorie a vâscului, dar am preluat acest obicei de a ne împodobi casele cu această plantă, deși nu știm prea bine ce semnificații are. Vâscul este cunoscut drept un simbol al sărbătorilor de iarnă în cultura europeană și semnifică armonia, curățenia spirituală și dragostea. Atârnat deasupra ușilor, ”creanga de aur” așa cum i se mai spune vâscului, se presupune că aduce noroc, fericire și bunăstare. Vâscul este cunoscut încă din Grecia antică și tradiții despre el sunt cunoscute de mii de ani. Pe vremuri, crenguțele de vâsc erau folosite în tratarea crampelor menstruale și afecțiuni ale splinei și de asemenea planta era transformată într-un balsam folosit pentru tratarea oamenilor care sufereau de epilepsie, ulcer sau celor ce ingerau otrăvuri.
Care sunt semnificațiile vâscului
Datat încă din secolul I d. Hr., vâscul era folosit pentru tratarea infertilității oamenilor și a animalelor. Se credea că are proprietăți deosebite deoarece doar vâscul putea să înflorească în timpul unor ierni geroase. Din acest motiv era considerat un simbol sacru al vitalității. Asocierile vâscului cu simbolul fertilității și vitalității au continuat și în Evul Mediu Din secolul al XVIII-lea semnificațiile vâscului au fost incluse în Sărbătorile de Crăciun. Prima oară, planta a fost folosită pe post decorativ, iar tradiția sărutului sub vâsc a apărut în Anglia. Servitorii credeau în acest obicei, iar mai târziu, s-a răspândit și în interiorul clasei mijlocii.
Semnificațiile sărutului sub crenguțele de vâsc în Ajunul Crăciunului
Se spune că acest obicei timpuriu era o ”șansă” pentru bărbați de a fura un sărut, sub crenguțele de vâsc, femeilor pe care le plăceau. Dacă femeia refuza sărutul ar fi avut parte numai de ghinioane în noul an. O altă tradiție a sărutului sub „crenguța de aur” este cea a boabelor de vâsc care erau culese una câte una și reprezentau numărul de săruturi pe care femeia trebuie să i le acorde bărbatului. După ce toate boabele erau culese, se opreau și sărutările. Semnificațiile vâscului sunt în continuare învăluite în incertitudini. Însă scrierile vechi susțin că grecii antici au fost primii care au adus la viață acest simbol vechi al tradițiilor europene.
Semnificațiile negative ale vâscului
În mitologia nordică, planta este considerată elementul negativ și apare în povestea zeului Balder, ucis de fratele său orb, Hoor, care ar fi tras înspre fratele său cu ajutorul unei arme realizate din vâsc. Se spune că, la aflarea veștii, mama celor doi bărbați, Frigg a început să plângă. Lacrimile vărsate de aceasta s-ar fi transformat în boabe de vâsc. Din acest motiv vâscul s-a considerat a fi un simbol al dragostei și al unei forme sincere de iubire. Vâscul este o plantă periculoasă pentru păsări. Fructele din vâsc sunt folosite ca adeziv pentru a le captura. Pentru că bobițele conțin o substanță lipicioasă, ele sunt strivite și se întind pe ramurile copacilor. Când păsările aterizează pe crengi, acestea rămân lipite. Deși este o metodă de capturare a păsărilor strict ilegală în anumite părți ale lumii, există încă țări care mai folosesc vâscul pentru a captura păsările sălbatice. Vâscul este o plantă extrem de toxică organismului uman, iar anumite specii ale vâscului sunt chiar fatale. În cazul în care bobițele ajung să fie înghițite, acestea pot provoca decesul, fiind otrăvitoare.