Afaceristul Vasile Bogdan, PION sau “PIESA” de baza?

0
710
hotel-unirea-focsani-vrancea
Foto: Adevarul.ro

La o săptămînă după ce procurorii DIICOT Vaslui au descins la hotel Unirea, într-un dosar de evaziune fiscală, poliția din același județ a ajuns din nou la Focșani, în căutarea unor probe, într-un nou dosar. Vizat de anchetă pare să fie tot afaceristul Vasile Bogdan, reținut săptămîna trecută pentru 24 de ore și pus, ulterior, de instanță, sub control judiciar. Deși perchezițiile de acum nu par să aibă legătură cu ancheta DIICOT, surse judiciare au precizat că dosarul în care polițiștii vasluieni efectuează cercetări a pornit de la cel de evaziune fiscală, instrumentat de procurorii anti-mafia. În acest caz este vorba despre emiterea unor cec-uri și bilete la ordin fără acoperire, în care ar fi fost implicată și una din cele trei firme deținute de afaceristul focșănean, cu un prejudiciu de 600 de mii de lei.

„Polițiști din cadrul IPJ Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și polițiștii de Acțiuni Speciale au efectuat percheziții la o unitate hotelieră din municipiul Focșani, județul Vrancea, în contextul activităților desfășurate în mai multe dosare penale. Sunt cercetați reprezentanți ai unei societăți comerciale, care în perioada aprilie-mai 2014 au indus în eroare mai multe societăți prin folosirea de nume și calități mincinoase, achiziționând diverse mărfuri, pentru care au emis mai multe file CEC și bilete la ordin, pentru care nu aveau disponibilul necesar. Prejudiciul estimat este de aproximativ 600 mii lei”

a declarat agentul-șef adjunct Alina Tonică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

La momentul descinderii polițiștilor vasluieni, Vasile Bogdan se afla la Hotelul Unirea, principala afacere pe care o administrează. El deține 3 societăți comericale și se pare că una dintre firmele sale este vizată în această nouă anchetă. Cel mai probabil e un dosar desprins din cel al DIICOT, care săptămîna trecută nu a reușit să adune suficiente probe împotriva afaceristului vrâncean, astfel încît, după 24 de ore petrecute în arest pe bază de ordonanță, el a fost eliberat de instanță și pus sub control judiciar.

Surse din cadrul anchetei spun că Vasile Bogdan se numără printre capii rețelei de evazioniști, însă până acum procurorii nu au reușit să demonstreze acest lucru. Instanța vasluiană și-a motivat decizia de a nu lua o măsură privativă de libertate împotriva lui Bogdan întrucît  din probele strînse la dosar și din declarațiile date de afacerist în timpul audierilor, a reieșit că acesta era doar un pion. Bogdan a recunoscut în fața anchetatorilor că a făcut afaceri cu cel suspectat a fi capul rețelei de evazioniști, pe care îl cunoștea de mai mulți ani și că a cumpărat de mai multe ori diverse mărfuri de la mai multe firme, fără a primi documente de proveniență, după cum reiese din referatul procurorilor DIICOT, care a stat la baza motivării instanței de a-l lăsa pe afaceristul focșănean în libertate.

Societățile administrate de acesta au desfășurat activități comerciale fictive, în perioada 2012-2014 cu SC AM, SC ME SRL, SC CA STL, SC CCMCD SRL, SC MP SRL și SC A CO SRL, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 595.082 lei conform situației întocmite cu ocazia verificării tranzacțiilor între societățile comerciale implicate în circuitul financiar, precum și a notei de constatare întocmită de inspectorii DGLAF, aflate la dosarul cauzei. Din declarațiile inculpatului BEP, rezultă faptul că acesta a emis facturi fiscale fictive către cele trei societăți comerciale deținute de inculpatul Bo V. ( Bogdan Vasile- n.r) Totodată, acesta declară că prin martie-aprilie 2014, inculpatul Bo V. i-a spus că a venit o persoană cu niște marfă și trebuia să-i dea facturi fiscale care să ateste faptul că a cumpărat marfă de la societățile controlate de acesta. Acesta mai declară că a aflat că produsele proveneau din săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune, iar inculpatul Bo. V. ar fi avut niște probleme. Din declarația inculpatului Bo. V. rezultă faptul că îl cunoaște pe inculpatul BEP de aproximativ 6-7 ani, acesta fiind singura persoană cu care a negociat achiziționarea de mărfuri de la SC AM, SC ME SRL, SC CA STL, SC CCMCD SRL, SC MP SRL și SC A CO SRL, societăți comerciale la care inculpatul BEP nu avea nicio calitate. Fiind întrebat dacă a cunoscut vreodată administratorii acestor societăți, inculpatul Bo. V. nu-i cunoaște nici măcar după nume. Tot din declarația inculpatului Bo. V. rezultă faptul că acesta obișnuia să achiziționeze produse de care avea nevoie pentru cele trei societăți comerciale la care era administrator de la persoane care aveau nevoie de bani, fără a primi documente de proveniență”.

se arată în motivarea Tribunalului Vaslui.

Vasile Bogdan este acuzat de procurori că ar face parte dintr-o rețea extinsă la nivelul mai multor județe, care au creat un prejudciu bugetului de stat de 8 milioane și jumătate de lei. Potrivit procurorilor, capii rețelei făceau o serie de operațiuni fictive, prin intermediul unor firme fantomă, deschise pe numele unor persoane nevoiașe, sustrăgîndu-se de la plata TVA și a impozitului pe profit, practic, o rețetă clasică de evaziune fiscală. (C.T.)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.