Veste bună pentru fermieri! Producătorii vrânceni pot primi subvenții de până la 20.000 de euro pe an

0
264

Legea pentru sprijinirea fermierilor care produc cu adevărat și pun pe piață produse agricole primare sau livrează către fabrici produse agricole a primit avizul favorabil în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Proiectul de lege inițiat de candidatul PNL la Primăria Focșani, Ion Ștefan, în prezent ministru al Dezvoltării, prevede ca fiecare producător agricol să primească până la 20.000 de euro pe an pentru producția pusă în piață și până la 10.000 de euro pentru cea care va merge spre procesare. Gândit ca un ajutor pentru sprijinirea producătorilor agricoli, proiectul de lege poate ajuta, de altfel, şi la salvarea soiurilor româneşti, cele pe care le căutăm cu toţii la tarabe.

”Legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute numai în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică. De prima de comercializare pot beneficia şi producătorii de struguri!”, a transmis liberalul Ion Ștefan. Conform proiectului legislativ, valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea a 200 de euro/tonă pentru produsele agricole comercializate către unități de procesare și 100 euro/tonă pentru produsele primare comercializate pentru consum, dar nu mai mult de 20.000 de euro/an în cazul produselor care ajung la procesare și maxim 10.000 de euro/an pentru cele care vor fi comercializate.

“Este o veste bună pe care o aduc astăzi fermierilor din Vrancea și din întreaga țară, producători care, prin această lege inițiată de mine în calitate de deputat PNL de Vrancea și susținută de colegii liberali, pot beneficia de o subvenție, o primă de comercializare, de 200 de euro pentru fiecare tonă de produs comercializat pentru a fi industrializat și 100 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol comercializat adus pe piață. Mă bucur că, după câteva săptămâni de amânări și tergiversări, colegii parlamentari din Comisia de agricultură și-au dat seama cât de important este acest sprijin pentru producătorii agricoli români, fiind ca o gură de oxigen pentru economia locală. PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea, vrem să găsim în piață produse locale. Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe”, a transmis ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Proiectul urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaților, care este și for decizional și prevede sprijin financiar pentru mai multe categorii de producători. Fie că vorbim despre producătorii de legume, fructe, struguri, cereale, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură, hamei, crescătorii de vite și păsări cât și acvacultorii sau pescarii comerciali, aceștia ar putea primi ajutorul de la stat începând cu anul viitor.

De altfel, măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale. Vorbim aici despre TVA-ul încasat înainte de obţinerea primei de comercializare și un impozit pe profit încasat direct de la procesatori. Subvențiile vor fi acordate atât persoanelor fizice cât și celor juridice din România care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții. Cei care se înscriu în acest program trebuie să facă dovada că dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României, să aibă în posesie un atestat de producător emis de autoritățile statului și să facă dovada că vinde produsele agricole din producția proprie.

Prima de comercializare se acordă la cerere și va fi însoțită de o serie de documente prevăzute în actul normativ. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din fiecare județ va fi cea care va înregistra cererile și va trebui ca în termen de maxim 30 de zile să acorde subvențiile. Fondurile pentru plata primei de comercializare provin din bugetul de stat. (Material realizat de SC Media Factory Concept SRL, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 21200012)

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.