VEZI AICI cum s-au limitat platile in numerar. De la ce suma trebuie sa folosesti un cont bancar

0
140

Proiectul de lege care limitează încasările și plățile în numerar efectuate de firmea fost aprobat miercuri de Camera Deputaților, for decizional. Anterior, Comisia pentru buget, finante și bănci a aprobat un amendament prin care se introduce un plafon si pentru operațiunile între persoane fizice, scrie avocat.net.

Noile reguli mai trebuie doar promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Încasările și plățile între persoane fizice, limitate la 50.000 de lei/tranzacție PE ZI

Astfel, încasările și plățile în numerar între persoanele fizice, altele decât operatiunile realizate prin trasfer prin cont, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se vor putea efectua într-o limită zilnica de 50.000 de lei/tranzactie.

Vor fi interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei.

Plafoanele extinse

Potrivit noilor reguli, oeratiunile de încasări în numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, urmează să se efectueze în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană, față de 5.000 lei, prevederile inițiale.

De asemenea, ar putea fi interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operațiunile de încasări în numerar menționate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

Este vorba de prevederi care nu se vor aplica însă  în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se vor efectua cu plata în rate, într-un contract de vânzare cumpărare.

De asemenea, potrivit noutăților introduse de parlamentari, plățile în numerar efectuate de firme, către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de imprumuturi sau alte finanțări s-ar putea face în limita a 10.000 lei pe zi către o persoană, față de 5.000 de lei, plafonul anterior.

Încasări și plăți în limita a 5.000 lei, în cazul firmelor

Potrivit proiectului de lege, încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar plățile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Avansurile spre decontare se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Material preluat de pe site-ul www.evz.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here