Viață grea pentru fumători din 16 martie

0

Fumătorii vor avea viaţă grea după 16 martie, când intră în vigoare noua lege antifumat. Cei care vor să aprindă o ţigară trebuie să fie foarte atenţi unde fac asta, altfel riscă amenzi usturătoare. Nu vor mai avea voie să fumeze în baruri, restaurante, hoteluri, în apropierea locurilor de joacă pentru copii şi nici măcar în maşina de serviciu. Legea prevede restricţii şi pentru ţigările electronice.

Fumatul va fi interzis inclusiv pe terasa hotelului sau în balcoane. Aerul din cluburi, baruri şi restaurante ar trebui să fie şi el mai curat. În plus, ţigările nu vor mai putea fi aprinse nici măcar la terase sau în grădinile de vară, ceea ce îi nemulţumeşte vizibil pe unii dintre clienţi:

Afectaţi de noile restricţii sunt şi cei care circulă cu maşina de serviciu. Aceasta va fi considerată loc de muncă. Nici taximetriştii nu mai au voie să îşi lase clienţii să aprindă o ţigară.

Noua lege interzice fumatul şi în parcuri, însă doar acolo unde există spaţii de joacă pentru copii, special amenajate.

De respectarea regulilor ar trebui să se ocupe poliţia locală, jandarmeria, dar şi paznicii din localuri sau parcuri.  Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: amenzi între 5.000 și 15.000 de lei sau chiar închiderea activităţii.

Pe de altă parte, Legea antifumat, votată în Parlament şi care se va aplica din 16 martie, ar putea fi modificată în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare, din cauza unor prevederi considerate „absurde”, legate de fumatul la terase, au declarat duminică, pentru News.ro, surse guvernamentale, care au precizat că, în cazul în care vor fi aprobate, modificările se vor aplica din luna mai.

Legea prevede că fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Unii membri ai Executivului consideră „absurdă” definiţia din Lege privind locurile în care este interzis fumatul şi vor să o modifice în curând printr-un alt act normativ, deşi Legea fost publicată în Monitorul Oficial în data de 1 februarie 2016 şi se va aplica din 16 martie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here