VIDEO: 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Imagini-document surprinse în Focșani

0

Duminică se împlinesc exact 41 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România în 1977. Seismul, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs la ora 21:22 și a avut o durată de 56 de secunde. Bilanțul cutremurului: peste 1.500 de oameni morți, 11 mii răniți și peste 35.000 de clădiri prăbușite. Nu mai puțin de 23 de județe au fost grav afectate, cu o valoare totală a pagubelor care s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde de dolari. În Capitală, 33 de clădiri au fost puse la pământ, majoritatea dintre ele fiind imobile vechi, ce au fost construite în perioada ante-belică.

În județul Vrancea cutremurul nu a făcut pagube mari, cu toate că mai multe clădiri au fost afectate în urma seismului. Constantin Balaci, om de televiziune din Focșani, care a realizat de-a lungul timpului o serie de imagini care surprind Focșaniul în cele mai diverse ipostaze a postat pe pagina sa de socializare un filmuleț care ilustrează orașul, imediat după producerea seismului devastator.

„La 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, vă prezint imagini-document referitoare la cel mai devastator cutremur din istoria recentă a României,imagini care nu au ajuns pînă acum la publicul larg. Prin Decretul Prezidenţial din 4 martie 1977, Nicolae Ceauşescu instituia starea de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România. La articolul 10, acesta stipula că: „întreaga populaţie aptă de muncă este obligată să participe la toate acţiunile organizate pentru înlăturarea consecinţelor cutremurului“. Ziarul „Milcovul“ a lucrat pentru realizarea de afişe cu Decretul Prezidenţial,ele fiind afişate în tot oraşul Focşani în dimineața zilei de 5 martie.Aşadar,camera de luat vederi a surprins imagini imediat dupa seism şi documentează clădiri avariate din Municipiul Focşani ,dar şi mobilizarea spontană a focşănenilor din noaptea cutremurului.Solidaritatea unui oraş care ne arată că există viaţă după cutremur”, a Constantin Balaci pe Facebook.

Sursă © Constantin Balaci (arhiva personală de film)

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here