VIDEO: Acord politic pentru alegerile locale semnat între PNL Vrancea și Partida Romilor “Pro Europa”

0
526

Alianța electorală a formațiunilor politice din Vrancea începe să prindă contur. Un prim pas a fost făcut săptămâna trecută, odată cu semnarea unui protocol de colaborare politică între filiala vrânceană a Partidului Național Liberal și Partida Romilor “Pro România” Vrancea. Într-o conferință de presă, liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma și liderul Partidei Romilor din județ, Toader Constantin au parafat un acord prin care cele două formațiuni politice și-au dat mâna pentru a intra în bătălia electorală din acest an. La eveniment a participat și reprezentantul comunității de romi în Parlamentul României, deputalul Daniel Vasile. În viziunea parlamentarului, acordul trebuie să fie unul de durată și trebuie să fie axat, în principal pe o reprezentare mai bună pentru comunitatea cetățenilor români de etnie romă în miniparlamentele locale și județene.

Această inițiativă a Partidului Național Liberal asigură pentru cetățenii județului Vrancea accederea în secolul XXI. Este un proiect politic căruia organizația noastră Partida Romilor “Pro Europa” i-a dat curs. Este foarte important de precizat că acest acord politic este unul de durată. Acordul are o componentă strict politică care vizează reprezentarea și participarea romilor în luarea deciziilor. Prezența acestor lideri pe listele alianței politice care i-a contur în județul Vrancea este una binevenită. Întreaga populație de etnie romă din județul Vrancea trebuie să înțeleagă că este nevoie de o participare publică și politică în luarea deciziilor care ne influențează viața de zi cu zi”, a spus deputatul Daniel Vasile. Structurat pe două paliere, acordul politic semnat la finele săptămânii trecute este compus din două componente. Dacă prima dintre ele face referire strict la forma politică a alianței, cea de-a doua componentă este un care vizează viața economică și socială. Deputatul Daniel Vasile este de părere că cetățenii de etnie romă trebuie să beneficieze, în egală măsură, de proiecte de dezvoltare care să dezvolte comunitățile locale.

Cea de-a doua componentă este cea care ține de viața economică, socială și culturală. Ține de caracterul identitar al minorității romilor. Am spus-o de fiecare dată foarte clar: România nu se poate dezvolta în detrimentul comunităților de romi. Romii sunt cetățeni români și deopotrivă, cetățenii români trebuie să beneficieze de proiecte de infrastructură locală, proiecte care dezvoltă comunitatea. Cetățenii români trebuie să beneficieze, în egală măsură, de accesul garantat de Constituție, acces la educație care într-o mare măsură aduce bunăstare în comunitățile locale și le dezvoltă în mod sustenabil”, a mai completat parlamentarul.

La rândul său, președintele Partidei Romilor din Vrancea vede cu ochi buni acordul politic semnat între cele două partide. Toader Constantin a spus că, de-a lungul timpului, a încercat să deschidă calea comunicării cu factorii de decizie din instituțiile publice, însă fără succes.

Consider că acest acord este cea mai importantă decizie pe care o putem lua astăzi. Ne-am săturat să minoritatea romă și liderii locali să încercăm să abordăm anumiți decidenți politici din instituțiile publice locale care tratează cu indiferență situația cetățeanului român de etnie romă. Am încheiat acest acord pentru sprijinirea reciprocă a tot ceea ce înseamnă campania electorală și multe alte lucruri care țin de apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români de etnie romă”, a transmis președintele Partidei Romilor din Vrancea.

În acordul parafat de cele două partide s-a stabilit și modul în care vor fi întocmite listele electorale pentru alegerile locale, atât în localitățile din Vrancea, cât și la Consiliul Județean. Astfel, Partida Romilor “Pro Europa” Vrancea ar urma să candideze pe liste comune cu PNL în 11 localități din județ. Este vorba despre listele ce vor fi întocmite pentru Consiliul Local Focșani, Adjud, Mărășești, Panciu, Vidra, Suraia, Vulturu, Măicănești, Tâmboiești, Sihlea și Slobozia Bradului. În localitățile menționate partidul condus de Toader Constantin ar urma să aibă câte un candidat pe liste, pe un loc eligibil, în timp ce președintele va face parte din lista de consilieri județeni ai PNL.

Alianța electorală “Vrancea are viitor!” ar urma să fie completată și de filiala județeană a USR-PLUS. Totul depinde de cum vor decurge negocierile viitoare între cele două formațiuni politice. Până la acest moment, au avut loc o serie de întâlniri în care s-a adus în discuție o serie de aspecte ce vor trebui acceptate de ambele părți. Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că partidul pe care îl conduce și-a manifestat deschiderea totală pentru formarea acestei alianțe de centru-dreapta care să reușească să învingă PSD la alegerile din acest an.

În momentul acesta avem discuții cu partenerii USR-PLUS. Vor urma alte întâlniri în care vom parcurge toți pașii pentru a duce la finalitate această posibilă alianță. Din partea filialei Partidului Național Liberal este deschidere totală, cât și din partea dumnealor. Trebuie doar să stabilim, în funcție de criteriile și statutul fiecărui partid, detaliile în așa fel încât să aibă și o formă juridică solidă. Vreau să menționez foarte clar că Partidul Național Liberal este conștient de forța partidelor de dreapta, dar e bine de știut că PNL Vrancea nu va face compromisuri de dragul de a face parte dintr-o alinață. Vom face compromisuri doar pentru vrânceni, pentru ca Vrancea să aibă viitor”, a spus liderul liberalilor vrânceni. Senatorul Cătălin Toma a mai adăugat că sprijinul în acest demers politic trebuie să vină din partea tuturor forțelor de dreapta.

În Vrancea, dacă nu ne mișcăm repede și dacă nu înțelegem că toate forțele care pot genera sprijin în acest demers politic al Partidului Național Liberal și al partenerilor care sunt, la acest moment, fie în discuții, fie sub semnătură, să știți că totul devine o poveste fără sfârșit. PNL, prin candidații pe care îi are asumați și validați de Biroul Politic Național, respectiv persoana mea la Consiliul Județean și colegul Ion Ștefan la Primăria Focșani avem toată tăria și toată încrederea că putem să facem un joc din care Vrancea să iasă învingătoare”, a mai completat senatorul Cătălin Toma.

Rundele de negocieri politice care au avut loc între partidele de pe dreapta eșichierului politic din Vrancea ar trebui să se finalizeze, în așa fel încât alianța electorală să poată trece la nominalizarea și prezentarea candidaților electoratului. Dacă la președinția Consiliului Județean Vrancea, candidatura lui Cătălin Toma este din ce în ce mai clară și ar trebui susținută de toți cei care își doresc cu adevărat o schimbare de viziune în administrația județeană, nu același lucru se poate spune despre susținerea unui candidat comun la Primăria Focșani. Discuțiile despre cine ar trebui să candideze pentru fotoliul de primar al urbei de pe Milcov sunt abia într-un stadiu incipient. Până la acest moment, liberalii l-au nominalizat candidat pe Ion Ștefan, USR-PLUS va merge pe mâna Corinei Atanasiu, în timp ce primul candidat care și-a manifestat intenția de a intra în bătălia politică din postura de independent este Liviu Macovei. Rămâne de văzut dacă formațiunile politice vor cădea de comun acord asupra unui candidat unic, susținut de toți cei implicați în scrutinul electoral din acest an, pentru ca dreapta politică să dea Focșaniului un primar cu șanse reale în bătălia cu actualul edil.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.