VIDEO: Amintirile unui veteran de război. Colonelul (rtr) Ion Durnescu: „Aș vrea să mai trăiesc ca să văd iarăși o Românie adevărată!”

0
280

Născut în 1923 la Sascut, județul Bacău, colonelul Ion Durnescu se apropie de venerabila vârstă de o sută de ani, însă timpul care i-a încărunțit părul nu a reușit să-i înfrângă și spiritul. Chiar dacă nu mai are vioiciunea din tinerețe, fostul militar de carieră reușește să-și îngrijească gospodăria de la Mărășești așa cum scrie la carte, micuța grădină din fața casei fiind aranjată la linie, după tipicul militar, ca o adevărată garnizoană în miniatură. Colonelul Durnescu a trăit vremuri tulburi, grele, când România a fost târâtă în Al Doilea Război Mondial, el însuși participant activ la conflictul care a cuprins întreaga lume civilizată. În 1941, tânărul Durnescu, pe atunci în vârstă de doar 18 ani, și-a început cariera militară la Școala de subofițeri de artilerie de la Făgăraș, instituție pe care nu avea să o termine întrucât 3 ani mai târziu a intrat în focul bătăliei. Sergentul major Ion Durnescu a fost înrolat și mânat de dragostea față de țară, ca mulți alți camarazi de front, și a luptat până în momentul în care a fost rănit în Cehoslovacia, fără să-i treacă vreun moment prin cap că ar putea să se predea trupelor inamice.

col Durnescu 24 - VIDEO: Amintirile unui veteran de război. Colonelul (rtr) Ion Durnescu: „Aș vrea să mai trăiesc ca să văd iarăși o Românie adevărată!”„În 1944 nu terminasem încă Școala de subofițeri și ne-au dus la București, să eliberăm capitala de trupele germane. De atunci și până în ultima zi de război am luptat pentru eliberarea țării. Ne-am bătut de la București și până la Praga. Eu mi-am iubit țara încă de când eram copil. Bunicul meu a fost militar și a participat la Primul Război Mondial, a luptat chiar aici, la Mărășești. El mi-a insuflat această iubire față de patrie și să știți că cea mai importantă armă a poporului nostru a fost dragostea față de țară. Strigau la noi germanii să ne predăm că ne mănâncă rușii dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să fac acest lucru. Asta a pornit de la educația militară dar și de la cea pe care o primisem de la bunicul. O dată am stat ascuns trei zile pe front, într-o magazie, ne era foame de leșinam, dar nu ne-am predat”, își amintește colonelul Durnescu.

Cetățean de onoare al unui oraș din Cehoslovacia și decorat de Regele Mihai

În 1945, în timp ce apăra un cămin de copii din orașul Nove Mesto (Cehoslovacia), Ion Durnescu a fost rănit grav și transportat la un spital de campanie din localitate, acolo unde a primit îngrijirea medicilor militari timp de mai multe luni. Ulterior a fost trimis la București unde a stat internat și s-a putut recupera în urma rănilor primite, însă populația micuțului oraș ceh nu l-a uitat pentru sacrificiul de care a dat dovadă și i-a acordat titlul de cetățean de onoare, mai târziu, în 2007. Din război își amintește pierderile suferite de români pe teritoriul Ungariei, dar și momentul când a fost decorat de rege, alături de alți camarazi, pe patul de spital din București.

col Durnescu 12 - VIDEO: Amintirile unui veteran de război. Colonelul (rtr) Ion Durnescu: „Aș vrea să mai trăiesc ca să văd iarăși o Românie adevărată!” „În Cehoslovacia, la Nove Mesto, am luptat pentru înfrângerea trupelor germane. Într-o zi, ocupasem poziție chiar pe clădirea unui cămin de copii și ne străduiam să respingem un contraatac inamic. Atunci am fost rănit și m-au dus la un spital de campanie. Domnule, după aceea m-au făcut cetățean de onoare, au spus că am apărat copiii (râde). În război, pe teritoriul Ungariei, am avut pierderi însemnate și mă refer aici atât la cele materiale cât și la efective umane. Populația îi informa pe germani unde suntem plasați, așa că de multe ori ne luau ca din oală. Plecau ostașii să caute de mâncare și nu mai veneau înapoi. Când ne duceam să-i căutăm îi găseam cu beregățile tăiate și cu pământ în gură. Otrăveau alimentele și apa…era groaznic. Din Cehoslovacia m-a adus la spital la București, rănit. Acolo era o criză de alimente, o hoție… dormeam câte trei în pat. Și cineva a făcut un raport către rege că murim de foame. Atunci Majestatea Sa a venit în inspecție la spital. După vizita regelui am început să avem de toate, mâncare, stăteam câte unul în pat, ne-au decorat… Regele i-a decorat pe toți cei care i-a găsit în sala de operații iar printre ei mă număram și eu. Pe timpul timpul acela veteranii erau foarte respectați. Cumnatul meu a fost rănit și el în război, pe frontul de est, și erau îmbrăcați în uniforme, nu pentru că n-aveau ce purta, ci ca să-i cunoască lumea, să se vadă că sunt veterani”, rememorează colonelul Ion Durnescu întâmplări petrecute demult.

Despre Mărășești, Marian Oprișan și Parcul Memoriei Naționale

După război, în 1950, colonelul Ion Durnescu face Școala de ofițeri însă nu activează prea mult în armată. O rană căpătată pe front îl obligă să renunțe la cariera militară. Se stabilește la Mărășești, oraș cu rezonanță în istoria modernă a României pe care îl iubește cum doar un veteran de război o poate face. De altfel, ofițerul este și cetățean de onoare al orașului, distincție ce i-a fost acordată de autoritățile locale în 2009. Din păcate, crede el, localitatea nu a beneficiat de atenția cuvenită, administrațiile ce s-au perindat în cei 30 de ani de la Revoluție nereușind să onoreze numele orașului devenit erou după încleștările din prima conflagrație mondială.

„Mărășeștiul este o ladă de gunoi. Oraș erou! Cel puțin dacă s-a construit, nu-l distruge! S-a ditrus fabrica, spitalul… Am discutat despre situația acesutui oraș cu mai mulți prefecți și mi-au spus că nu am știut la ce ușă să bat. Așa e, la nevoie știu să țin și ușa numai să fac dreptate… Orașul ăsta a avut și are istorie… dar nu a fost nimeni în stare să facă ceva, l-au lăsat, nu au făcut nimic. Închipuiți-vă că de la Revoluție nu s-a mai construit un veceu în Mărășești”, spune cu tristețe veteranul de război. Cât despre administrația județeană, colonelul Ion Durnescu nu prea are cuvinte de laudă. Mai mult, el ne-a istorisit un episod din „mărețul” proiect al CJ Vrancea, Parcul Memoriei Naționale.

„Am să vă spun o chestie… La 6 august anul trecut am fost ultimul care am depus coroană de flori, singur. Lumea ne-a aplaudat, a venit Oprișan să ne pupe. Pe cuvântul meu dacă am vorbit vreodată cu Marian Oprișan. Eu nu-l prețuiesc pe omul acesta pentru că n-a făcut nimic pentru Mărășești. O fi făcut ceva pentru județ dar pentru orașul nostru n-a făcut nimic. Și altă problemă, în loc să dai de mâncare faci pădure în Mărășești? Mie mi-e foame și tu plantezi copaci? Nu poți să stai flămând la umbră, domnule! Întâi și întâi rezolvă condițiile de trai! O altă chestiune este că m-au luat ca propagandă la plantat de arbori (Parcul Memoriei Naționale n.r.). A venit o mașină militară m-a dus acolo… eram singurul veteran. O să râdeți dacă vă spun ce-am pățit! Era o duduie de la Antena 3, nu mai știu cum o cheamă, și-mi spune să plantez cu dânsa un copac. Ne-am dus acolo la o gaură dar am așteptat aproape jumătate de oră să ne aducă cineva un hârleț cu coada vopsită în cele trei culori naționale. Pe lângă asta, știți cum s-au plantat copacii acolo? Bătaie de joc! Cum punea bunica fasole, cu piciorul, așa se acopereau stejarii. Eu am trăit vremuri grele, domnule, dar ca acum…”

Ce-și mai dorește un veteran…

col Durnescu 30 - VIDEO: Amintirile unui veteran de război. Colonelul (rtr) Ion Durnescu: „Aș vrea să mai trăiesc ca să văd iarăși o Românie adevărată!”Acum, când doar câțiva ani îl despart de centenar, colonelul Ion Durnescu nu-și mai dorește decât ca Mărășeștiul să se înfrățească cu un alt oraș din Franța. Nu știe care, asta să o decidă autoritățile, el însă a făcut demersurile necesare și alături de un consilier local, Mihaela Baclov, s-au dus la ambasada Franței. Acolo au explicat că singura șansă pentru ca Mărășeștiul să-și ocupe cu adevărat locul în istorie, să se dezvolte și să devină cu adevărat un ORAȘ este o înfrățire între localități, astfel încât investitorii francezi să vină în Vrancea și să facă ceea ce nu au izbutit administrațiile locale de-a lungul celor 30 de ani.

„Vreau să se realizeze înfrățirea dintre Mărășești și un oraș din Franța, să las ceva frumos în urmă. Asta nu înseamnă să mă pup c-o franțuzoaică (râde) ci să vină investitori aici, să ridicăm economic orașul Mărășești. Și aș vrea să mai trăiesc să văd iarăși o Românie adevărată! Și vă mai spun ceva, parlamentarii ăștia ai noștri spun „Jur să respect Constituția” dar nu spun „Jur să fiu pedepsit dacă mă îmbogățesc pe nedrept”, asta nu spune nimeni. Nu-i întreabă nimeni nimic. Eu i-aș pune să dea rapoarte din 6 în 6 luni în care să spună ce au făcut din funcția pe care o dețin. Presa română, ori măcar o parte a ei, ar trebui să aibă mașini blindate și mitralieră! De ce? Pentru că trăim într-o perioadă în care ziariștii se bat cu unii care au tun! Ați înțeles? Ziariștii sunt plămânii țării!”, ne-a mai spus cu vocea ridicată colonelul Ion Durnescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.