VIDEO: Consilierii locali nu au fost de acord cu conferirea titlului de cetățean de onoare fostului ambasador în Federația Rusă, Vasile Soare

1
2842

Diplomat de carieră, vrânceanul Vasile Soare, nu a primit votul majoritar al consilierilor local pentru a deveni cetățean de onoare al municipiului Focșani. S-a întâmplat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani. La ședința a participat și fostul ambasador al României în Federația Rusă care a făcut un scurt rezumat al carierei sale diplomatice, dar a povestit și despre implicarea în organizarea mai multor turnee în Federația Rusă, turnee la care a participat și Ansamblul “Țara Vrancei”. 10 din cei 19 consilieri locali prezenți la ședință s-au abținut de la vot. Este vorba despre consilierii PNL-USR-PLUS care nu au fost de acord ca fostul ambasador să devină cetățean de onoare.

Diplomatul român s-a remarcat în descoperirea istoriei prizonierilor români de război care şi-au pierdut viaţa în Rusia. La inițiativa acestuia au fost înfiinţate mai multe cimitire pentru înhumarea rămăşiţelor acestora. Documentarea făcută de Vasile Soare a scos la iveală faptul că peste 10.000 de soldaţi români au murit în lagărele de război sovietice. Înființarea cimitirelor pentru înhumarea rămășițelor acestora a fost o premieră pentru istoriografia românească. Mai exact, lista conţine numele primilor 10.724 de prizonieri de război români care au murit în Rusia, din totalul celor 29.829 identificaţi până în prezent în arhivele ruse. În anul 2015, fostul ambasador în Federația Rusă a amenajat primul Cimitir al Militarilor Români căzuţi în luptele de la Stalingrad în 1942-1943. În luna decembrie 2019, Vasile Soare a gândit un proiect, dedicat Zilei Naţionale a României, în care pe lângă promovarea valorilor culturale româneşti autentice să fie comemoraţi şi prizonierii români de război morţi în lagărele NKVD de pe teritoriul Rusiei în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Născut în satul Maluri din comuna vrânceană Vulturu, Vasile Soare a ocupat funcția de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, din 2014 până în 2020. În anul 2018 și 2019, a organizat mai multe turnee în duiferite regiuni din Federația Rusă, alături de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, acolo unde, au fost promovate tradițiile românești și vrâncenești la cel mai înalt nivel, făcând împreună cu Excelența Sa o echipă care a dus la promovarea ținutului Vrancei și a Focșaniului.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Este o MARE RUȘINE. Nu e vorba de domnul Soare, este vorba de rusofobia dementă a PNL și USR-Plus. Este vorba de necunoaștere și o imensă prostie. Consilierii care s-au abținut ar trebui să plece astăzi din Consiliul Local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.