VIDEO : Cum s-a desfășurat exercițiul din Munții Vrancei

0
194

Jandarmeria Vrancea a organizat, coordonat şi executat un exerciţiu tactic privind intervenţia structurilor montane în zona montană pentru căutarea, salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.

Care a fost scenariul: “Administratorul pensiunii Perla Vrancei a anunțat telefonic în data de 19.10.2017 faptul ca un grup de 7 turiști au plecat în data de18.10.2017 spre Cabana Zboina și nu s-au întors. Există posibilitatea ca aceştia să se fi rătăcit pe traseul nr. 1.

În urma apelului la faţa locului a fost direcţionată o patrula de jandarmi montani din cadrul P.J.M. Soveja pentru a iniţia acţiunea de căutare a grupului de turişti. Pe timpul acţiunii s-a constatat faptul că în zonă nu există semnal şi s-a luat decizia de a se deplasa intr-o zonă unde să poată lua legătura cu dispeceratul unităţii. S-a luat decizia solicitării Centrului Mobil de Comunicaţii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău şi a unei echipaj STS pentru amplificarea semnalului radio în zona executării intervenţiei.

În urma acțiunii de căutare au fost indentificate 2 persoane din grupul de turiști pe traseul nr. 1 şi ulterior s-a obţinut informaţia că găsiţi 2 persoane au plecat din punctul Şezătoarea Lupilor pe traseul nr. 3 spre Dealul Coașa pentru a găsi semnal la telefonul mobil pentru a chema pe cineva cu un mijloc auto să îi ia de pe DN 2L, iar 3 persoane au plecat pe traseul nr. 2 spre Lacul Verde și platoul Punga pentru a ajunge la pensiune și e posibil ca una din persoane să fi suferit o accidentare.

Datorită faptului că se presupune că una dintre persoane are afectată starea de sănătate, dispeceratul unității solicită alocarea de resurse suplimentare din cadrul ISU, SAJ, Salvamont, IPJ şi OS Soveja pentru luarea măsurilor conform competențelor legale. După alertarea tuturor forţelor şi ajungerii la faţa locului s-a luat măsura organizării a două echipe mixte formate din forţele participante care vor acţiona pe cele două trasee pentru căutarea, salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate. În cazul identificării persoanelor rătăcite, se evacuează dacă acestea se află în zone greu accesibile de către lucrătorii Salvamont, se evaluează starea de sănătate a victimelor sau se acordă primul ajutor medical, după caz, de către paramedic. Transportă victima/ele către echipajul SAJ/SMURD pentru asigurarea asistenţei medicale de specialitate. În urma activităţilor complexe desfăşurate de către cele două echipe mixte au fost identificate cele 2 persoane plecate pe traseul nr. 3. Unul dintre turişti a necesitat evacuarea dintr-o zonă greu accesibilă şi acordarea primului ajutor medical. Victimele au fost transportate către echipajul SMURD pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate.

De asemenea a fost identificat și grupul format din 3 persoane în afara traseului nr. 2, iar una din persoane suferind o accidentare a fost transportat cu ajutorul mijloacelor specifice ale Salvamont Vrancea Turiştii au fost transportate către echipajul SAJ pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate”, au transmis jandarmii vrânceni printr-un comunicat de presă, care a făcut rezumatul exercițiului.

Exercițiul a avut ca scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, optimizarea şi creşterea calităţii managementului misiunilor specifice în cazul intervenţei în zona montană, iar la antrenament au luat parte, alături de jandarmii din IJJ Vrancea, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, IPJ Vrancea, ISU Vrancea, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea, Serviciul Public Judeţean de Salvamont Vrancea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Vrancea şi Ocolul Silvic Vrancea.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.