Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a fost prezent sâmbătă, în Vrancea unde s-a întâlnit cu primarii Partidului Național Liberal și cu actualii candidați la alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie. La invitația candidatului la Primăria Focșani, actualul ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan și a candidatului la președinția Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, ministrul Fondurilor Europene a vorbit despre importanța accesării de fondurilor puse la dispoziție de Gurvernul Orban. Cu o experiență de aproape 10 ani ca șef al Direcției de Accesare de Fonduri Europene din cadrul Primăriei Oradea, un oraș campion la investițiile cu bani europeni, ministrul Boloș a dat asigurări că înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale pentru comunele din Vrancea va beneficia de sprijinul ministerului prin alocarea de fonduri suplimentare pentru ca toate comunele din Vrancea să fie racordate la o rețea de gaze inteligentă.

„Nu este suficient să ai proiecte. Este foarte important, dacă nu chiar vital, ca omul care se află în funcția de demnitar public să empatizeze cu nevoile de dezvoltare, cu nevoile oamenilor și cum reușește să se implice în implementarea de proiecte”, a spus Marcel Boloș. „Chiar dacă într-o primă etapă avem cele 236 de milioane de euro ne-am gândit cum vom suplimenta această sumă. Să nu vă sperie că bugetul actual nu va da posibilitatea autorităților locale să se racordeze la rețeua de gaze naturale. Scopul nostru este ca această rețea inteligentă de gaze naturale, care trebuie să fie în pas cu investițiile „verzi”, să fie realizată. Așadar, pe partea aceasta a înființării rețelei de distribuție de gaze naturale vă așteptăm cu aplicațiile de finanțare”, a mai transmis ministrul Marcel Boloș.

La sfârșitul anului 2018, Partidul Național Liberal a inițiat și depus un amendament pe marginea Legii off-shore, amendament cu privire la extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile care nu beneficiază de acest serviciu. Liberalii, prin vocea deputatului Ion Ștefan, găsiseră și rezolvarea financiară a acestei probleme, proiectul ambițios urmând a fi realizat din fondurile pe care statul le încasează din concesionarea rezervelor naturale de hidrocarburi din perimetrul românesc al Mării Negre. Doi ani mai târziu, conducerea Transgaz s-a deplasat la Focșani pentru a explica primarilor vrânceni detalii din cadrul proiectului. Planurile expuse atunci relevau faptul că Vrancea ar putea fi legată de Buzău și Galați prin operațiuni de extindere a magistralelor. Iată că a venit, însă, și momentul zero. În urma inițiativei parlamentarilor de Vrancea, senatorul Cătălin Toma și deputatul Ion Ștefan, în scurt timp vor demara lucrările de realizare a unei magistrale de gaz din Buzău către Vrancea, de care vor beneficia 25.000 de consumatori casnici, 535 de instituții publice și 864 de agenți economici. Noua conductă va ajunge în județul nostru pornind din localitatea buzoiană Ghergheasa și trecând prin Râmnicu Sărat, Râmnicelu și Boldu. Într-o primă etapă, comunele din Vrancea care vor fi racordate la magistrală vor fi Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca dar și municipiul Focșani.

Proiectului „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final”, reprezintă o premieră propusă de Ministerul Fondurilor Europene. Pentru accesarea acestei finanţări, primarii localităților trebuie să îndeplinească două condiţii: proiectele depuse să racordeze cel puţin 1.000 de noi gospodării – deci se încurajează asocierea mai multor unităţi administrativ-teritoriale şi proiectele să fie implementate până în decembrie 2023. „În prezent doar aproximativ 30% din gospodării sunt conectate la reţeaua de gaze, scopul asumat de Guvernul României fiind ca peste 80% din casele românilor să beneficieze de acest confort considerat normal în ziua de astăzi. Trebuie să recuperăm anii pierduţi până acum! State precum Ungaria sau Polonia au început încă din 2014 acest parcurs cu ajutorul finanţărilor europene. Lansarea la data asumată a ghidului în urma unui complex proces de negociere cu Comisia Europeană început în decembrie 2019, reprezintă deja al doilea pas întreprins de echipa Ministerului Fondurilor Europene”, a mai explicat ministrul Marcel Boloş. La întâlnirea de astăzi s-a vorbit și despre marile proiecte de infrastructură, sănătate și turism, proiecte de care Vrancea și municipiul Focșani poate beneficia în următorii ani. (Material realizat SC Media Factory Concept SRL, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar: 21200012)
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.