Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a fost prezent sâmbătă, în Vrancea unde s-a întâlnit cu primarii Partidului Național Liberal și cu actualii candidați la alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie. La invitația candidatului la Primăria Focșani, actualul ministru al Dezvoltării, Ion Ștefan și a candidatului la președinția Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, ministrul Fondurilor Europene a vorbit despre importanța accesării de fondurilor puse la dispoziție de Gurvernul Orban. Cu o experiență de aproape 10 ani ca șef al Direcției de Accesare de Fonduri Europene din cadrul Primăriei Oradea, un oraș campion la investițiile cu bani europeni, ministrul Boloș a dat asigurări că înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale pentru comunele din Vrancea va beneficia de sprijinul ministerului prin alocarea de fonduri suplimentare pentru ca toate comunele din Vrancea să fie racordate la o rețea de gaze inteligentă.
„Nu este suficient să ai proiecte. Este foarte important, dacă nu chiar vital, ca omul care se află în funcția de demnitar public să empatizeze cu nevoile de dezvoltare, cu nevoile oamenilor și cum reușește să se implice în implementarea de proiecte”, a spus Marcel Boloș. „Chiar dacă într-o primă etapă avem cele 236 de milioane de euro ne-am gândit cum vom suplimenta această sumă. Să nu vă sperie că bugetul actual nu va da posibilitatea autorităților locale să se racordeze la rețeua de gaze naturale. Scopul nostru este ca această rețea inteligentă de gaze naturale, care trebuie să fie în pas cu investițiile „verzi”, să fie realizată. Așadar, pe partea aceasta a înființării rețelei de distribuție de gaze naturale vă așteptăm cu aplicațiile de finanțare”, a mai transmis ministrul Marcel Boloș.
La sfârșitul anului 2018, Partidul Național Liberal a inițiat și depus un amendament pe marginea Legii off-shore, amendament cu privire la extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile care nu beneficiază de acest serviciu. Liberalii, prin vocea deputatului Ion Ștefan, găsiseră și rezolvarea financiară a acestei probleme, proiectul ambițios urmând a fi realizat din fondurile pe care statul le încasează din concesionarea rezervelor naturale de hidrocarburi din perimetrul românesc al Mării Negre. Doi ani mai târziu, conducerea Transgaz s-a deplasat la Focșani pentru a explica primarilor vrânceni detalii din cadrul proiectului. Planurile expuse atunci relevau faptul că Vrancea ar putea fi legată de Buzău și Galați prin operațiuni de extindere a magistralelor. Iată că a venit, însă, și momentul zero. În urma inițiativei parlamentarilor de Vrancea, senatorul Cătălin Toma și deputatul Ion Ștefan, în scurt timp vor demara lucrările de realizare a unei magistrale de gaz din Buzău către Vrancea, de care vor beneficia 25.000 de consumatori casnici, 535 de instituții publice și 864 de agenți economici. Noua conductă va ajunge în județul nostru pornind din localitatea buzoiană Ghergheasa și trecând prin Râmnicu Sărat, Râmnicelu și Boldu. Într-o primă etapă, comunele din Vrancea care vor fi racordate la magistrală vor fi Obrejița, Sihlea, Tâmboești, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca dar și municipiul Focșani.
