Lucrările la Autostrada Focșani-Bacău (A7) continuă între-un ritm susținut, Lotul 2 ajungând la un stadiu fizic de execuție de 42%, conform anunțului făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. La acest segment, cu o lungime de 38,78 km, se lucrează cu 280 de muncitori și 200 de utilaje active pe șantier.
Potrivit ministrului, dacă ritmul actual se menține, până la finalul anului 2025 se va putea circula pe mai mult de 240 km de autostradă, de la nodul Dumbrava (Ploiești) până la Bacău. Lotul 2 face parte din proiectul finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un contract estimat la 2,48 miliarde lei (fără TVA).
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a oferit detalii suplimentare despre Lotul 1 al autostrăzii, Focșani-Domnești Târg, care se află, de asemenea, la un progres fizic de 42%. Constructorul român Spedition UMB este mobilizat cu 350 de muncitori și 160 de utilaje, lucrând intens la structuri și terasamente. Contractul acestui lot este evaluat la 2,35 miliarde lei (fără TVA) și este finanțat tot prin PNRR.
Autostrada Focșani-Bacău este cea mai lungă secțiune a Autostrăzii Moldovei (A7) și se împarte în trei loturi:
- Lotul 1: Focșani – Domnești Târg (35,60 km)
- Lotul 2: Domnești Târg – Răcăciuni (38,78 km)
- Lotul 3: Răcăciuni – Bacău (21,52 km)
Aceasta va avea o lungime totală de 95,9 km și va include 91 de poduri și pasaje, 5 noduri rutiere, 3 Centre de întreținere și coordonare, precum și mai multe parcări de scurtă durată și tip S1 și S3.
Deși Sorin Grindeanu a promis că la finalul anului 2025 se va putea circula integral pe Autostrada Moldovei A7, de la București la Pașcani, există provocări care ar putea îngreuna respectarea acestui termen. Constructorul UMB are în derulare nu doar cele 10 loturi din A7, ci și lucrările la lotul Leghin – Tg Neamț de pe Autostrada Unirii A8, precum și lotul Margina – Holdea de pe Autostrada A1, un segment esențial pentru conectarea completă a traseului Sibiu – Nădlac.